Osnovan somborski ogranak Akcije progresivne Vojvodine i predstavljen Vojvođanski manifest u Somboru

Osnovan somborski ogranak Akcije progresivne Vojvodine i predstavljen Vojvođanski manifest u Somboru

U četvrtak, 27. aprila, u Somboru je osnovan ogranak Akcije progresivne Vojvodine, nakon čega je održana tribina „Vojvođanski manifest – šta posle?“, na kojoj su Manifest predstavili Nikola Ačanski i Miloš Pankov iz Akcije progresivne Vojvodine. Na tribini je govorila i Ana Oreg, narodna poslanica iz Pokreta slobodnih građana.

Vojvodina – uvek sredstvo, nikad cilj

Jedan od autora Manifesta Nikola Ačanski istakao je kako je oduvek postojao nesrazmeran odnos između onoga što Vojvodina jeste i onoga što može biti, te da jaz između te dve krajnosti nastao kao posledica toga što Vojvodina većim delom svog postojanja zapravo i nije bila autonomna.

„Razlog tome je jednostavan – to što se Vojvodina uvek koristila kao sredstvo, a nikad kao cilj. Vojvodina je uvek korišćena za zadovoljavanje nekih interesa koji su njenim građanima bili strani“, rekao je Ačanski i dodao da je dovoljno pogledati primer Sombora, „koji deli tu tragičnu sudbinu s dugim manjim i srednjim gradovima Vojvodine“, koji je nekad bio izrazito privredno jak i razvijen grad.

Pitanje javnih dobara prvi put u jednom progresivnom vojvođanskom dokumentu

Pankov je naglasio da su „decenija pljačke, gušenja svakog političkog subjektiviteta, učinili da jedna razvijena evropska regija postane opustošena ravnica ispražnjenih sela, uništene životne sredine i poljoprivrede, razorene ekonomije“, i to „zato što je Vojvodina bila kroz istoriju uglavnom predmet raskusurivanja velikih sila, regionalnih centara moći, elita, centralnih vlasti“, dom se „građani Vojvodine uglavnom nisu ništa pitali o tome kako će se ovde živeti“.

Prema njegovim rečima, jedna od vrednosti koja se nalazi u ovom Manifestu, a koja se nikad dosad nije nalazila u drugim progresivnim vojvođanskim dokumentima, jeste pitanje javnih dobara, a to su „pitka voda, zdravstvena zaštita, čist vazduh, javna bezbednost…“.

„Ona nikad ne mogu biti deo nekog monopola, privatnog, partijskog interesa i izvor ekstraprofita“, smatra Pankov.

Okupljeni oko zajedničkih vrednosti

Ana Oreg, republička poslanica i članica Pokreta slobodnih građana, rekla je kako Srbija nikad nije bila više centralizovana nego sad.

„Mi smo se ovde okupili oko nekih vrednosti koje delimo jer smatramo da samo ako smo okupljeni oko nekih vrednosti, možemo biti pouzdan partner svim građanima“, kazala je narodna poslanica.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *