Ogromne državne subvencije za fabriku čokolade Beri Kalebo u Novom Sadu ekonomski neopravdane i pretnja opstanku domaće konditorske industrije

Ogromne državne subvencije za fabriku čokolade Beri Kalebo u Novom Sadu ekonomski neopravdane i pretnja opstanku domaće konditorske industrije

U petak, 7. oktobra 2021. godine, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Pokrajinske vlade i drugih visokih državnih funkcionera, u Novom Sadu je otvorena fabrika čokolade „Beri Kalebo“. Investicija poznate kompanije pompezno je najavljena, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je tim povodom da će „od danas iz Srbije u svet ići najkavalitetnije čokolade“.
Kao i iza svih „velikih projekata“ aktuelne vlasti i iza ovoga se krije velika prevara. Naime, za otvaranje svog pogona „Beri Kalebo“ je dobio od države Srbije u vidu direktnih subvencija i besplatnog zemljišta sredstva u vrednosti od preko 14 miliona evra. Zauzvrat se kompanija obavezala da će zaposliti samo stotinu radnika do kraja iduće godine. Ovaj iznos stoga predstavlja subvenciju od preko 100.000 evra po zaposlenom radniku za stranu kompaniju i zato se postavlja opravdano pitanje u čemu se sastoji ekonomska isplativost ovog projekta?
Izuzev neracionalnog trošenja sredstava poreskih obveznika, obilna finansijska podrška stranom investitoru koji je u monopolskom položaju na tržištu konditorskih proizvoda (pokriva 25% svetske proizvodnje) naneće veliku štetu domaćoj industriji čokolade, jednoj od malobrojnih očuvanih privrednih grana s viševekovnom tradicijom u Vojvodini. Za razliku od onoga što je izjavio pokrajinski premijer, domaće fabrike čokolade već dugo uspešno posluju u Subotici, Vršcu, Kikindi, Novom Sadu i drugim gradovima, ostvaruju znatne budžetske prihode i zapošljavaju nekoliko hiljada radnika, ali pored toga nemaju ovako privilegovan tretman. Domaća industrija će se ubrzo suočiti s nelojalnom konkurencijom, mogućim gašenjem proizvodnje i otpuštanjem radnika.
Je li zapošljavanja stotine radnika na određeno vreme u Novom Sadu vredno gubitka posla hiljada drugih radnika vojvođanskih fabrika?
Zbog toga smatramo da iza ove investicije postoje i elementi državne korupcije i pozivamo istražne organe da to utvrde.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *