ODRŽANA TRIBINA „OBRAZOVNE POLITIKE I PERSPEKTIVE MLADIH U SRBIJI“

ODRŽANA TRIBINA „OBRAZOVNE POLITIKE I PERSPEKTIVE MLADIH U SRBIJI“

Sinoć u Novom Sadu na tribini omladine Akcije progresivne Vojvodine, Stranke slobode i pravde, Pokreta za preokret i Pokreta slobodnih građana Nikola Ačanski, master filozof i jedan od osnivača APV-a rekao je: „Mere koje će uticati na podizanje kvaliteta nastave jesu smanjenje broja učenika u odeljenjima na 24, a shodno tome i povećanje broja zaposlenih nastavnika i drugog vannastavnog osoblja. Mladi moraju da preuzmu sudbinu u svoje ruke, da razumeju da niko sem njih neće moći da donese tu promenu.“ Istakao je da je „kvalitet obrazovanja sve lošiji, nasilje u školama sve učestalije, a nastavnici i profesori izgubili su profesionalni ugled i autoritet – plate su im mizerne“. Prema istraživanju KOMS-a 55% mladih je izjavilo da ne radi posao za koji se školovalo, a 32% smatra da se neće ni zaposliti u struci. Naravno da je logičan sled – odliv mozgova.

Dušan Dobromirov, profesor na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i član Političkog saveta Pokreta slobodnih građana, govorio je o tome koliko Srbija izdvaja za obrazovanje. „Ovom prilikom dao bih podršku opravdanom štrajku prosvetnih radnika koji se bore za svoja prava. Mi, recimo, 3,3% BDP-a izdvajamo za obrazovanje, a evropski prosek je oko 5%. Neke države čak i 8% BDP-a izdvajaju za obrazovanje, poput Norveške, a Nemačka je na 6%. Znači, pored toga što nam je BDP po glavi stanovnika izuzetno nizak, niži nego u Crnoj Gori, čak i od tako niskog BDP-a po glavi stanovnika mi jako mali procenat izdvajamo za obrazovanje.“

„Veliki broj nastavnika radi na određeno vreme. Biti nastavnik više nije poželjno zanimanje, na šta nam ukazuje podatak o interesovanju mladih za nastavničke fakultete, a Ministarstvo prosvete jeste resor koji služi za političko potkusurivanje. Jasno je da obrazovni sistem mora proći kroz ozbiljnu reformu. Projektnu nastavu bi trebalo izvoditi suštinski, a ne formalno. Učenike treba rasteretiti velikog broja predmeta i broja časova na dnevnom i nedeljnom nivou. Trebalo bi uvesti platne razrede u osnovno i srednje obrazovanje kako bi nastavnici imali mogućnost napredovanja u struci“, navela je Branislava Pandurov, profesorka fizičkog vaspitanja i potpredsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Novom Sadu.

„Stanje u društvu se reflektuje i na obrazovni sistem, naše društvo godinama nazaduje, a izopačeni sistem vrednosti se kontinuirano promoviše. Na skoro svakom ćošku nalaze se kockarnice i to jasno pokazuje nebrigu države za mlade. Kupovina diploma i plagiranje doktorata posebno degradiraju ugled obrazovnog sistema. Problem je i to što obrazovanje nedovoljno priprema mlade za tržište rada. Od završetka formalnog obrazovanja do pronalaska posla često se čeka i po dve godine, što mlade stavlja u ekonomski nesamostalan položaj“, istakla je Saška Radujkov, predsednica Omladine Pokreta za preokret.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *