Održana akcija povodom početka radova na podzemnim garažama 

 

 

U subotu, 4. juna, u 10.30 sati u Ulici Ilije Ognjanovića kod hotela „Putnik“ Akcija progresivne Vojvodine organizovala je uličnu akciju s namerom da skrene pažnju javnosti i medija na blokadu centra Novog Sada i velike propuste u organizaciji radova na izgradnji garaže u Ulici Modene.

Dana 25. maja 2022. godine, bez prethodne najave, zatvoren je prilaz centru grada iz Ulice Modene zbog izgradnje podzemne garaže u toj ulici, koja će trajati približno dve godine. O početku radova građani prethodno nisu obavešteni. Već sad je, međutim, očigledno da su radovi loše organizovani i da će izazvati probleme u normalnom funkcionisanju grada.

Ogroman prostor gotovo celom širinom Ulice Modene zatvoren je za saobraćaj i za kretanje pešaka, bez ikakve najave i plana kakve će to posledice imati za funkcionisanje najprometnijeg i najposećenijeg dela grada. Zasad je moguće kretanje jednom stranom Modene, prolazom širine 90 cm, što ne zadovoljava osnovne norme i gradilište čini nebezbednim.

Jun i početak leta najgori su deo godine za početak radova jer ogroman broj ljudi boravi u centru, pogotovo u večernjim satima. Ove godine je Novi Sad evropska prestonica kulture i u širem centru grada održava se najveći broj od ukupno 1500 kulturnih događaja koji privlače posetioce iz drugih gradova i drugih zemalja. U julu se održava festival Exit, kad nekoliko hiljada mladih dolazi u Novi Sad i takođe boravi u centru. U toku je Sterijino pozorje. Ulica Modene je jedna od dve glavne komunikacije ka centru i kad se zatvori, biće onemogućeno normalno kretanje ljudi, a kamoli prijatan boravak u evropskoj prestonici kulture.

Podsećamo da su već započeta izgradnja podzemne garaže pored Banovine, u neposrednoj blizini Modene, što znači da će radovi trajati istovremeno. Zbog toga će biti zatvoreni prilazi iz nekoliko pravaca, što će dodatno uvećati zastoje u saobraćaju. Sve to događa se u starom gradskom jezgru, koje uživa poseban režim zaštite kao kulturno-urbanistička celina.

Gradske vlasti duguju građanima odgovore na pitanja jesu li preduzete adekvatne mere da se sačuva drvo koprivića u Ulici Modene, zaštićeno zakonom kao spomenik prirode prve kategorije i najstarije u gradu, čiji je opstanak sad ugrožen. Koja institucija je angažovana i zadužena za zaštitu tog drveta i za nadzor dok budu trajali radovi?

Zašto je neophodno da se rade dve podzemne garaže u isto vreme kad se zna da će to
dovesti do potpunog saobraćajnog kolapsa? Kako nadležni planiraju da se odvija komunikacija, kretanje pešaka, u centru, gde je frekvencija najveća?

Jesu li uopšte sprovedeni svi tenderi za nabavku opreme za zamenu i izmeštanje infrastrukture?

Zašto nije ranije najavljen početak radova i zašto o tome nisu obavešteni stanari i vlasnici lokala? Zbog čega javnost još nije obaveštena u dužini trajanja radova na izgradnji garaže u Ulici Modene?

Tražimo odgovore na postavljena pitanja i izvinjenje gradske vlasti svim građanima Novog Sada zbog loše organizacije radova i štete koju će grad pretrpeti.

Inicijativni odbor
Akcije progresivne Vojvodine

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *