Novosadska opozicija zahteva transparentan izbor direktora Radio-televizije Vojvodine

Novosadska opozicija zahteva transparentan izbor direktora Radio-televizije Vojvodine

 

Predstavnici opozicionih stranaka u Novom Sadu (Akcije progresivne Vojvodine, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Srbija centar – SRCE, Stranke slobode i pravde) saopštili su svoje zahteve članovima Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine na konferenciji za medije ispred zgrade RTV. Zahtevi su usmereni ka tome da se izbor direktora, koji je u toku iskoristi da se RTV vrati u zakonske okvire i ponovo bude javni pokrajinski servis svih građana, a ne partijski plen Srpske napredne stranke, koja je odgovorna za njegovo devastiranje.
Tom prilikom Nikola Ačanski iz Akcije progresivne Vojvodine izjavio je da smo čekali smo godinu i po dana od isteka mandata prethodnom direktoru da se raspiše konkurs za novog.


„U čijem je to interesu? U interesu RTV i građana koji se oslanjaju na njegove usluge sigurno nije. Kao što ni u interesu građana nije bila odluka da se 2016. munjevito smeni oko 20 urednika informativnog programa i drugih redakcija RTV nakon samo mesec dana od dolaska Srpske napredne stranke na vlast u pokrajini. To nam govori da ova vlast i vladajuća stranka funkcioniši kao jedna korporativna organizacija, a ne politička partija. Kada treba da se radi u interesu organizacije i njenih zaposlenih, onda sve može, brzo i lako, a kada treba da se radi u interesu građana i većine, stvari krenu po zlu. Po zlu je krenulo: jer su ubrzo dugovi RTV porasli, gledanost je drastično opala i sada je na nivou statističke greške, s katastrofalnim kadrovskim rešenjima“, rekao je Ačanski u obraćanju medijima.

Akcija progresivne Vojvodine smatra da su javna dobra i javne usluge, kao što je RTV, nešto što pripada građanima. RTV kao javni medijski servis treba da omogući građanima Vojvodine informacije od javnog značaja i kvalitetan sadržaj.

„To neće biti moguće sve dok se ne zaustavi urušavanje ovog javnog servisa. Izbor novog direktora je neophodan uslov, ali nije dovoljan kako bi počeli da se rešavaju nagomilani problemi. Zato se hitno mora doneti odluka o saniranju dugova (samo dugovi prema dobavljačima iznose 300 miliona dinara), o televizijskoj pretplati koja će omogućiti priliv sredstava za rad ove ustanove, investicijama za nabavku opreme“, rekao je on.
APV smatra da ta rešenja već sutra treba da se sprovedu. Ako Vlada Srbije to ne može da uradi, smatra Ačanski, RTV treba da se vrati u nadležnost vlade i Skupštine Vojvodine, kao što proizilazi iz Ustava Srbije, a što je najlogičnije i najbolje rešenje na duži rok, jer je ipak reč o Radio-televiziji Vojvodine.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *