Novosadska opozicija obeležila divlju gradnju kod kompleksa Banovine

Novosadska opozicija obeležila divlju gradnju kod kompleksa Banovine

U subotu, 18. marta, predstavnici novosadske opozicije: Akcije progresivne Vojvodine (APV), Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Stranke slobode i pravde i Srbija centra – Srce, organizovali su skup „Obeležavanje divlje gradnje“ i izveli performans ispred gradilišta podzemne garaže kod kompleksa Banovine u Novom Sadu.

Tom prilikom izjavili su da im je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada potvrđeno kako nikad nije izdat elaborat o zaštiti, dokument neophodan za izgradnju podzemne garaže na toj lokaciji.

Aleksandar Jovanović iz APV-a rekao je kako taj podatak ukazuje na to da ne postoji nikakav zakonski okvir na osnovu kog je garaža mogla dobiti dozvolu za izgradnju i naglašava da je reč o divljoj gradnji.

„Postavljamo pitanje Siniši Jokiću, direktoru Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, zašto nije postupio u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara koji jasno govori da zavod ima puno zakonsko pravo i obavezu da spreči radove bez odlaganja i da zahteva ponovnu proceduru ukoliko dođe do ovakvih situacija da se kulturni spomenik devastira nekom gradnjom u okolini“, rekao je Jovanović.

On je dodao i da je novosadska opozicija došla do još nekoliko dokaza koji ukazuju na to da je izgradnja podzemne garaže nezakonita.

Zbog toga je od Uprave za urbanizam Grada Novog Sada, koja je i izdala dozvolu za gradnju garaže, zatraženo da se ona poništi i da se ponovo uđe u proces pribavljanja neophodne dokumentacije.

Međutim, Jovanović je naglasio, iz Urbanizma je stigao odgovor da ta uprava nema pravni osnov za to.
Na protestu je upozoreno i da je došlo do oštećenja unutar kompleksa Banovine i sleganja zgrade Skupštine AP Vojvodine, kao i da sanacija tog oštećenja nije izvršena.

„Pokazalo se da sanacija u vrednosti od 850.000 dinara kozmetičke prirode da nije izvedena“, navodi Jovanović.

Opozicija je ponovo zatražila smenu člana Gradskog veća za kulturu Dalibora Rožića, koji se, kako kažu, „sramno nije još nijednom oglasio u celoj ovoj situaciji“.

Na kraju je izveden performans kad su aktivisti i predstavnici pomenutih političkih stranaka crveno-belom trakom oblepili zaštitnu ogradu oko gradilišta.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *