Da bi se snizili troškovi studiranja – Novom Sadu potrebni novi studentski domovi

Da bi se snizili troškovi studiranja – Novom Sadu potrebni novi studentski domovi

Cene izdavanja stanova u Novom Sadu sve više rastu. To naročito pogađa studente koji u Novi Sad dolaze iz cele države, jer zbog preskupih kirija njihove porodice ne mogu da finansiraju dalje školovanje svoje dece i pravo na obrazovanje im je uskraćeno. Pre nego što predlažemo nove mere za podršku studiranju, treba najpre iskoristiti rešenje koje nudi postojeći sistem, ali se poslednjih godina ne koristi – masovna izgradnja novih studentskih domova.

Naime, u Novom Sadu boravi oko 50.000 studenata na državnim fakultetima, a od toga više od polovine iznajmljuje stan u samom gradu. Ukupni kapacitet postojećih studentskih domova u gradu je samo 6000 mesta – što je dovoljno za boravak tek jedne desetine. Poslednji studentski dom izgrađen je još 1987. godine, kada je Novi Sad imao 180 000 stanovnika. Ako želimo da Novi Sad ostane univerzitetski centar, broj mesta u studentskim domovima mora se višestruko uvećati, kako bi u njima mogla da boravi većina studenata koji dolaze u Novi Sad, a ne može da priušti plaćanje kirije. Tako bi veliki broj studenata rešio problem smeštaja, samim tim bi se smanjila potražnja i snizila cena kirije na tržištu. Druge mere, kao što su subvencionisanje troškova zakupa stanova studenata koji nemaju boravište u mestu studiranja, su takođe dobrodošle. Pri tome se mora voditi računa o imovinskom statusu studenata i dati prednost onima koji su najviše pogođeni porastom cena izdavanja stanova.

Akcija progresivne Vojvodine smatra da obrazovanje nije luksuz i da visoko obrazovanje mora biti dostupne za sve mlade ljude u Srbiji koji mogu da se upišu na fakultet ili višu školu. Ako se ne preduzmu hitne mere deo njih će odustati od studiranje, deo će se iseliti i školovati u inostranstvu i ostaćemo bez nadarenih mladih ljudi koji treba da nose budućnost ove zemlje i čine njen najveći intelektualni kapital.

One comment

  1. Svaka čast za inicijativu, pravi predlog u pravi čas! Kad prebrojimo kladionice koje niču kao pečurke posle kiše, dolazimo do alarmantnih podataka i nema bolje potvrde o pogubnoj politici aktuelne vlasti! Ne trebaju njima akademski građani već kriminogene društvene grupe za kojekakve „nečiste i nečasne“ radnje!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *