Novi Sad nije bezbedan grad?

Novi Sad nije bezbedan grad?

U toku noći 09.02.2022. godine u Novom Sadu, u Kosovskoj ulici pretučen je poznati ulični svirač Kristijan Kostić Bleki (65), koji je od zadobijenih povreda preminuo u Kliničkom centru Vojvodine, a za njegovo ubistvo osumnjičen je i lišen slobode Ž.R. iz Žablja (21).
Akcija progresivne Vojvodine ukazuje da Novi Sad nije bezbedan grad i da evropskoj prestonici kulture ne služi na čast što već duže vreme toleriše nasilje, što je za posledicu imalo ovakvo krivično delo u kojem je nasilnik ispoljio naročitu drskost i bezobzirnost, udarajući rukama i nogama starog čoveka sve dok ga nije usmrtio.
Akcija progresivne Vojvodine zahteva od Vlade Republike Srbije da hitno preduzme mere za smanjenje stope kriminala, jer nerešena i loše presuđena krivična dela koja pogađaju običnog čoveka slabe osećaj bezbednosti građana. Problem bezbednosti ne može biti rešen nacionalnom politikom zasnovanom na centralizovanom upravljanju policijom, povećanju broja policajaca, zatvora i drastičnom povećanju kazni, ukoliko i dalje izostaje njihova primena u praksi, jer za efikasno i efektivno kažnjavanje učinilaca krivičnih dela nije od značaja visina kazne, već njena izvesnost.
Vreme je da shvatimo da se kriminal i strah od kriminala realno može smanjiti u svakoj od naših lokalnih zajednica samo koherentnom akcijom svih društvenih subjekata u mikrosredini, koji mogu otkriti korene kriminaliteta i pronaći najbolje metode da se njihovi učinioci stave pod kontrolu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *