Novi Sad će se ponovo izboriti za svoju slobodu i zbaciti režim Srpske napredne stranke

Novi Sad će se ponovo izboriti za svoju slobodu i zbaciti režim Srpske napredne stranke

Na današnji dan pre 275 godina Novi Sad je postao slobodan kraljevski grad i zato taj dan slavimo kao Dan grada. Novosađani su se tad izborili za određena građanska prava: da ne budu više deo vojne uprave, da sami biraju lokalnu vlast i lokalne sudove, slobodnu trgovinu i druge pogodnosti koje nisu važile za mnoga druga naselja unutar monarhije.

Danas se suočavamo sa situacijom koja je u mnogo čemu slična. Novi Sad je zarobljeni grad, ovaj put od strane režima Srpske napredne stranke. Umesto da bude, kao što ga pamtimo, mesto mirnog i skladnog života, evropskog duha i prosperiteta postao je grad nasilja, kriminala, bezakonja, represije prema neistomišljenicima, gde divljaju fašisti i obračunavaju se sa svima koji nisu po volji vladajućoj političkoj eliti, gde se pod maskom razvoja grada sprovodi divljačka urbanizacija kojom diriguje investitorski lobi.

Novosađani zato ponovo moraju da se izbore za svoju slobodu. Svoju slobodu smo jednom platili, a svaki naredni put smo se za nju borili. Tako ćemo i nadalje činiti aktivnim i organizovanim otporom vladajućem režimu, koji će biti smenjen na prvim narednim lokalnim izborima. Novi Sad je već pokazao u svojoj novijoj istoriji, tokom vladavine Slobodana Miloševića, da je ovaj grad vesnik promena.

Čestitamo svim sugrađanima Dan Novog Sada i pozivamo ih na zajedničku borbu – da Novi Sad ponovo bude grad na koji možemo biti ponosni.

One comment

  1. Na žalost, SLOBODA nije „stečeno pravo“, uvek iznova i iznova mora da se osvaja na ovim našim nesretnim prostorima…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *