NIS PRIPADA VOJVODINI

Hitno vratiti Vojvodini oduzeta izvorišta nafte,
gasa i energetsku infrastrukturu

NIS PRIPADA VOJVODINI

Posledica napada vojske Ruske Federacije na Ukrajinu jeste nova ekonomska i energetska kriza koja ugrožava pristup osnovnim izvorima energije privredi i domaćinstvima u čitavoj Srbiji, kao i u većem delu Evrope. Cena nafte i gasa je u dramatičnom porastu, a snabdevanje gasom pod znakom pitanja. Zadatak svake ozbiljne države u takvim okolnostima jeste da sačuva preostala izvorišta nafte i gasa (koja se u ovom slučaju nalaze na teritoriji Vojvodine) i energetsku infrastrukturu kao javno dobro građana Vojvodine, koje bi pod određenim uslovima koristili svi građani Srbije.

Imovina vojvođanskog preduzeća Naftagas (nakon što je preimenovano u Naftnu industriju Srbije – NIS), uključujući i sva izvorišta nafte i gasa, prodata je, međutim, 2009. godine za višestruko nižu cenu od tržišne državnom preduzeću Ruske Federacije Gasprom. Skladište prirodnog gasa Banatski Dvor takođe je u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta. To znači da suštinski pravi vlasnik našeg gasa i naftnih derivata nije naša država i naši građani. Ako zaista želi da spreči nastupajuću katastrofu, Vlada Srbije bi trebalo da ponudi ruskom partneru isplatu naknade za preuzimanje većinskog udela u NIS-u i skladištu Banatski Dvor u iznosu adekvatnom kupovini većinskog dela 2009. godine. Ta imovina bi zatim bila preneta u vlasništvo Autonomne Pokrajine Vojvodine i njome bi gazdovalo javno preduzeće u nadležnosti pokrajine. Kako su ruska preduzeća izložena sankcijama i otežano im je poslovanje u Evropi, u njihovom je interesu prihvatanje ponude. Druga mogućnost jeste da se zatraži međunarodna arbitraža jer je potpisani ugovor višestruko štetan za državu Srbiju.

Srpska napredna stranka i njeni sateliti godinama aktivno rade na urušavanju Vojvodine, oduzimanju njenih nadležnosti, imovine i institucija. Umesto toga bilo bi bolje da pokažu posvećenost građanima i institucijama Vojvodine tako što će inicirati zakonski predlog u Skupštini AP Vojvodine upućen Narodnoj skupštini Srbije u kom će zatražiti vraćanje izvorišta nafte i gasa, objekata za preradu, čuvanje i transport nafte i gasa i druge petrohemijske infrastrukture na teritoriji pokrajine svojim sugrađanima i komšijama.

Akcija progresivne Vojvodine predlaže da Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine pod hitno sačini takav nacrt zakona i uputi ga Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje u najkraćem roku.

One comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *