Nestanak struje na prostoru čitavog Severnog Banata posledica katastrofalnog rada preduzeća Elektromreže Srbije

Nestanak struje na prostoru čitavog Severnog Banata posledica katastrofalnog rada preduzeća Elektromreže Srbije

Tokom jučerašnjeg dana čitav Severni Banat ostao je bez struje u 8.35 sati. Razlog je ispadanje iz sistema dalekovoda koji strujom snabdeva Srednji i Severni Banat i osnova je energetske stabilnosti tog dela države, a uzrok je još uvek zvanično nepoznat. Jučerašnja havarija nije usamljen slučaj jer su u Kikindi i okolnim opštinama nestanci struje takođe učestali.

Za sve veće probleme u snabdevanju električnom energijom i slabost energetskog sistema u ovom delu Vojvodine odgovorni su nestručni kadar koji je Srpska napredna stranka zaposlila u preduzeću Elektromreže Srbije i nedovoljna ulaganja u infrastrukturu mreže. Banat je deo Vojvodine koji je najviše devastiran i osiromašen. Privreda je u katastrofalnom stanju, a već godinama nema nikakvih ulaganja u putnu i energetsku infrastrukturu. Vladajuća Srpska napredna stranka, koja drži vlast na svim nivoima, ništa ne čini da to zaustavi.

Zahtevamo da Elektromreže Srbije hitno izađu s podacima o preventivnim pregledima i redovnim godišnjim remontima postrojenja koja direktno utiču na energetsku stabilnost ovog dela Banata, da se objave podaci o tome koliko je sredstava izdvojeno za održavanje sistema i za nove investicije. Učestale havarije svedoče o tome da se u elektroprivredi Srbije nije mnogo promenilo od vremena kad je na čelu tog sektora bio Milorad Grčić.

Akcija progresivne Vojvodine se zalaže za reformu čitavog javnog komunalnog sektora, za zapošljavanje stručnih ljudi i veća ulaganja u putnu i energetsku infrastrukturu ovog dela Vojvodine, koji treba povezati s evropskim koridorima u blizini i to iskoristiti kao razvojnu šansu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *