Nesređeni birački spiskovi, masovna kupovina glasova i neprincipijelna opoziciona koalicija snose odgovornost za loš izborni rezultat opozicije u Novom Sadu

Nesređeni birački spiskovi, masovna kupovina glasova i neprincipijelna opoziciona koalicija snose odgovornost za loš izborni rezultat opozicije u Novom Sadu

NOVI SAD, 7. JUN 2024 – Izbori su završeni i šta smo naučili – ništa! Akcija progresivne Vojvodine, kao i mnoge stranke i pojedinci, upozoravala je da ono što nam sledi 2. juna 2024. godine nisu nikakvi izbori. Ovo čemu smo svedočili predstavljalo je uigranu predstavu stranaka na vlasti koja je trebalo da ispuni samo zakonsku normu. Tom cirkusu su doprinele nažalost one opozicione stranke koje su i pored svega odlučile da izađu na izbore. Teza da bi veća izlaznost promenila stvar, kojom je deo opozicije pravdao svoju odluku, pokazala se kao netačna i to ćemo u narednim danima analitički i dokazati. Ono što dodatno baca sumnju na motive pojedinih opozicionih političara jesu dešavanja na Novosadskom sajmu.

Kako je portal 021 u svojoj analizi prikazao

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/377533/Analiza-021rs-Prigradska-naselja-uporiste-SNS-a-ko-je-ostao-kod-kuce.html

, iako je izlaznost do podne bila veća nego na izborima u decembru, ona naglo počinje da pada posle incidenta na sajmu. Postavlja se pitanje zašto se pribeglo ovakvoj akciji kad se za postojanje kol-centra u zgradi Novosadskog sajma znalo još u subotu. Je li moguće da iskusni opozicioni političari nisu znali da će medijska dešavanja koja su usledila nakon njihove akcije izazvati negativan efekat među njihovim biračima, a time razgoliti svu neozbiljnost njihovog ponašanja?

Nesređeni birački spiskovi

Inicijativom dela opozicije da se izmeni Zakon o jedinstvenom biračkom spisku Novi Sad je, umesto da dobije manje birača, dobio 2000 više. Svih 38.000 promena u biračkom spisku koje su napravljene do izbora, o čemu smo obaveštavali javnost, nalazi se i dalje u biračkom spisku.

Uzmimo za primer biračka mesta 137 i 138 (Liman 2). Biračko mesto 137, o kome smo pisali i kome pripadaju FK „Kabel“, Đačko igralište itd., od aprila do juna dobilo je sto novih birača. Susedno biračko mesto 138 ostalo je nepromenjeno. Izlaznost na oba biračka mesta daleko je iznad proseka grada – 62% i 60% – i na nivou je izlaznosti u decembru 2023. godine. Međutim, rezultati se znatno razlikuju. Na BM 137 SNS ima 43,9%, a opozicija zbirno 44,5%. Na biračkom mestu 138 SNS ima 31,5%, a opozicija zbirno 58,5%. Zaključujemo da je bez obzira na izlaznost rezultat drastično različit zbog sumnjivog upisa birača.

Kupovina glasova

Kupovina glasova je i ovaj put imala značajnu ulogu u rezultatima izbora. Za razliku od ranijih izbornih ciklusa, kupovina nije bila javno vidljiva. Dešavala se daleko van biračkog mesta. Uprkos boljoj „organizaciji“, ona je i te kako vidljiva iz samih izbornih rezultata.

Primer je biračko mesto 204 (Vidovdansko naselje), o kojem smo takođe pisali. Na izborima 2023. godine SNS i sateliti uzeli su 550 glasova, a opozicija 75. Na proteklim izborima, iako biračko mesto ima sto birača manje, SNS osvaja 658 glasova, a opozicija zbirno samo 30. Takođe biračko mesto 30 (Satelit), na kom su u kutiji pronađena dva zelena listića bez obeležja. Ti listići su ubačeni kako bi se mogli izneti pravi listići pomoću kojih se tokom dana vrteo tzv. bugarski voz.

A opozicija?

Prave razloge izbornog debakla opozicione liste „Udruženi za slobodan Novi Sad“ treba tražiti pre svega u njenom sastavu. Ova lista je napravljena kako bi se svako sakrio iza svakoga i da bi se zamaskirao izborni neuspeh. U velikom društvu uopšte može da se sakrije svačija lenjost i neznanje, kao i loše namere. Tako su se i ovom prilikom, iza navodno ujedinjenog fronta, sakrili ljudi čije se političke kompetencije, ali i ambicije da obavljaju javne funkcije, sad moraju dovesti u pitanje. Iako je medijski prikazano da su se svi ujedinili, Novosađani su jako dobro znali da procene do koje je mere to predstavljalo neiskren gest. Dokaz za to je sama činjenica da je tek jedan dan nakon izbora izbila svađa i raspad unutar dotične koalicije.

Nosioci te liste Borislav Novaković i Vladimir Vrsajkov činom kandidovanja preuzeli su obaveze i odgovornost i samim tim su upravo oni odgovorni za loš izborni rezultat, obmanu građana Novog Sada, kao i za uništenu nadu većine birača da je promena moguća. Pozivamo ih da tu odgovornost sad i preuzmu, a ne da se ljute i krivicu svaljuju na birače.

Takođe, pozivamo sve političke činioce u gradu da nastavimo borbu za izborne uslove, koju smo započeli posle decembarskih izbora. 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *