Nemarom gradskih vlasti pešačka zona u starom gradskom jezgru (Dunavskoj i Zmaj Jovinoj ulici) postala zakrčena lokalima i gubi prvobitnu ulogu

Nemarom gradskih vlasti pešačka zona u starom gradskom jezgru (Dunavskoj i Zmaj Jovinoj ulici) postala je zakrčena lokalima i gubi prvobitnu ulogu

 

 

Poslednjih godina stanje pešačke zone u užem gradskom jezgru Novog Sada, u ulicama Zmaj Jovinoj i Mite Ružića, postaje sve više zabrinjavajuće. Te su ulice posebno ugrožene jer su preplavljene baštama s obe strane ostavljajući prolaznicima za kretanje uzak prostor na sredini ulice. Te su ulice zaštićene zakonom zbog svog kulturno-istorijskog značaja, spadaju u najposećenije i sačuvane su u gotovo prvobitnom izgledu, kako bi Novosađani i svi drugi koji posećuju naš grad mogli da uživaju u ambijentu i arhitekturi minulih vremena.

 

Najnovija praksa je, međutim, da se isto dešava i u Dunavskoj ulici, koja je znatno uža i dosad je bila pošteđena takve prakse. Svake godine sve više lokala različite namene (poslastičarnice, kafei, restorani brze hrane) dobija dozvolu za zauzeće javne površine i u toj ulici. Takva praksa narušava ambijent starog gradskog jezgra, stvara nepotrebne gužve i zakrčenja, otežava prolazak pešaka tim ulicama, koje tako gube prvobitnu ulogu.

 

Pitamo gradonačelnika, Veće grada Novog Sada i uprave Grada je li i to deo gradske kulturne strategije koju nudi evropska prestonica kulture 2022. godine? Novi Sad nije poneo ovu laskavu titulu zbog ugostiteljskih objekata u vidu kafića, restorana i slično, već zbog svoje kulturne baštine, a upravo su te ulice najreprezentativniji deo te baštine. Šta je ono što posetioci i turisti najpre žele da vide dok borave u centru Novog Sada i kakav će se utisak poneti sa sobom? S kojim su ciljem gradski organi doneli odluke da se, iz godine u godinu, sve više sužava šetališna zona u navedenim ulicama? Je li vrlo mala i kratkoročna zarada koju u gradski budžet donosi zakup prostora ovih lokala zaista vredna devastacije jedine sačuvane istorijske gradske celine?

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *