Naprednjaci ruše Banovinu!

Naprednjaci ruše Banovinu!

 

Zgroženi smo i duboko uznemireni činjenicom što je, kao posledica radova na izgradnji javne garaže u Banovinskom parku, koju su ubrzanim postupkom naložile gradske vlasti, oštećena zgrada Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine. Građevinska inspekcija donela je „Rešenje o zabrani korišćenja dela objekta u kojima su uočena manja oštećenja, a do izrade Elaborata o proceni stanja konstrukcije“ zbog pucanja zidova, oštećenja vodovodnih i kanalizacione cevi i mogućnosti da je ugrožena čitava konstrukcija.

 

Foto: 021

Foto: 021

Foto: 021

Akcija progresivne Vojvodine je u junu, na početku pomenutih radova, upozoravala da su projekti izgradnje garaža u Banovinskom parku i Ulici Modene nepripremljeni, da se radovi realizuju stihijski, bez plana kako će se odraziti na okolinu. Oštećenje zgrade Skupštine Vojvodine, koja je ne samo sedište organa APV već i građevina zaštićena kao spomenik kulture i jedno od najlepših zdanja na ovim prostorima, pokazuje da vlast Srpske napredne stranke svojim bezobzirnim divljačkim urbanizmom želi uništiti sve simbole Vojvodine i zatreti civilizacijsko nasleđe ovog grada. To na najsramniji način odslikava odnos režima Srpske napredne stranke prema svemu što nosi ime Vojvodine. Njihova pohlepa, neodgovornost i nestručnost nemaju granice i neće stati dok se čitav grad ne oblikuje po njihovoj meri i meri njihove nove lopovske i nečasne elite.

Zahtevamo hitnu odgovornost inspekcijskih organa, Grada Novoga Sada kao investitora, „Garaža“ d. o. o. kao finansijera, „Inobačke“ kao projektnog biroa i izvođača radova, Andraša Lukača, br. licence 300 P297 17, Nebojše Đurića, licenca 410 H66413, kao Odgovornog izvođača radova, Instituta za zaštitu na radu a. d. kao Nadzornog organa, čelnih ljudi Novog Sada, Milovana Amidžića kao člana Gradskog veća za upravu, propise i urbanizam, Dalibora Rožića kao člana Gradskog veća za kulturu, Sinišu Jokića kao direktora Zavoda za zaštitu spomenika Grada Novog Sada, koji je ujedno i nadležna ustanova za zaštitu ovog kompleksa, ali i ostalih relevantnih i odgovornih institucija u Novom Sadu i Pokrajni.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *