Foto: Jelena Ivanović/autonomija.info

Najoštrije osuđujemo pretnje vojvođanskoj novinarki Ani Lalić i zahtevamo hapšenje počinilaca

Najoštrije osuđujemo pretnje vojvođanskoj novinarki Ani Lalić i zahtevamo hapšenje počinilaca

Najoštrije osuđujemo pretnje koje su upućene putem društvenih mreža novinarki i predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić. Zahtevamo da nadležni organi hitno istraže i procesuiraju počinioce.

Svedoci smo da je u Srbiji već godinama ugrožena sloboda mišljenja i izražavanja stavova koji nisu u skladu s politikom vladajućeg režima. Ana Lalić je vojvođanska novinarka koja je odavno na meti režima, a ono što je vlastodršcima ovaj put naročito zasmetalo jeste ukazivanje na problem sistematskog gušenja, na zatiranje Vojvodine od strane centralističkih vlasti i iznošenje stava o ustavnom pravu građana da se izjašnjavaju kao Vojvođani. Zbog toga su joj upućene salve najgnusnijih pretnji putem društvenih mreža, zajedno s otvorenim pozivima na ubistvo.

Napadi na novinare i novinarke koji kritikuju vladajuću ideologiju i političare na vlasti u Srbiji već su postali ustaljena praksa. Sami vlastodršci ih podstiču targetiranjem i vređanjem novinara koji im nisu po volji. Pretnje novinarima, pogotovo one kojima se poziva na nasilje, jesu krivično delo. Zadatak je institucija ove države da takvu praksu sprečavaju i omoguće da novinari bez pritisaka rade svoj posao u interesu javnosti kako bi građani Srbije saznali istinu o onome što se u našoj državi događa. Uprkos tome, poslednjih nekoliko godina na stotine sličnih slučajeva orkestrirane kampanje zastrašivanja medija okonča se bez epiloga, što je još jedan dokaz da institucije u Srbiji ne postoje i da su potpuno podređene vladajućem režimu.

Pozivamo građane Vojvodine, novinarke i novinare da se zajedno tome suprotstavimo, da ne dozvolimo da nas ućutkaju i da nastavimo zajedničku borbu za slobodnu Vojvodinu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *