Zbog čega Novosađani nisu na vreme upozoreni da se izlila ogromna količina nafte u Dunav?

Zbog čega Novosađani nisu na vreme upozoreni da se izlila ogromna količina nafte u Dunav?

Građani Novog Sada i Vojvodine obavešteni su juče o novoj ekološkoj katastrofi. U toku noći na Dunavu kod Čelareva, 30 kilometara uzvodno od Novog Sada, iz broda koji plovi pod bugarskom zastavom izlilo se 35 tona nafte.

Nažalost, ponovo su naši sugrađani i novinari lokalnih medija bili prvi na licu mesta kad je ogromna naftna mrlja dospela do Novog Sada. Inspekcijski organi Autonomne Pokrajine Vojvodine koji su za to nadležni i gradske službe reagovali su tek po podne. Na fotografijama koje su tom prilikom objavljene jasno se vidi da je naftna mrlja već dospela do novosadske plaže Štrand a da mnogi posetioci i kupači toga nisu ni bili svesni.

Pitamo se zbog čega su ponovo zakazale inspekcijske službe i službe unutrašnjih poslova zadužene za vanredne situacije? Zbog čega je JKP „Gradsko zelenilo“ u Novom Sadu izdalo upozorenje o zabrani kupanja u Dunavu tek u popodnevnim satima. Život i zdravlje građana ponovo su izloženi riziku zbog neblagovremene reakcije nadležnih. Podsećamo da su izlivanja nafte u našu najveću reku nažalost postala već redovna pojava. Stoga je bilo neophodno na vreme ustanoviti mehanizme za brzo reagovanje i upozorenje kako bi se umanjio rizik po zdravlje ljudi i nastala ekološka šteta. Je li jedan od razloga za to što su Vojvodini i njenoj pokrajinskoj administraciji oduzete nadležnosti i sredstva da se stara o zaštiti životne sredine na svojoj teritoriji, koji joj pripadaju po Ustavu Republike Srbije? Bavi li se Pokrajinska vlada bilo kakvim poslovima izuzev što povremeno prosleđuje sredstva iz svog skromnog budžeta u budžet Grada Novog Sada za popravku puteva? Zašto se gradonačelnik Milan Đurić još uvek nije obratio Novosađanima da ih informiše o posledicama zagađenja? Je li on uopšte naš gradonačelnik ili služi samo tome da brani interese svojih mentora iz Srpske napredne stranke?

Zahtevamo da se detaljno ispitaju sve okolnosti ove tragedije koja će izazvati katastrofalne posledice po životnu sredinu na širem prostoru obale Dunava oko Novog Sada i da se utvrdi odgovornost svih nadležnih pokrajinskih i gradskih organa za neblagovremenu reakciju. Podsećamo da učestale ekološke pretnje i akcidenti u Vojvodini i čitavoj Srbiji dodatno podrivaju već dovoljno ugrožen ekosistem zagađenih vodotoka, zemljišta, vazduha i da su stoga potrebne hitne investicije u sanaciju štete i u prevenciju daljeg zagađenja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *