Foto: novisad.travel

Mizerne zarade razlog opravdanog nezadovoljstva sve više ustanova kulture u Srbiji

Mizerne zarade razlog opravdanog nezadovoljstva sve više ustanova kulture u Srbiji

Podržavamo apel koji je uputilo više ustanova kulture (Hor Opere i baletski ansambl Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Beogradska filharmonija) u kome se ukazuje na katastrofalan položaj i uslove rada zaposlenih u kulturi Srbije. Podsećamo da se istim povodom već oglasilo i Društvo bibliotekara Srbije.

Na prvom mestu skrećemo pažnju na problem izuzetno niskih zarada u kulturi, za zaposlene s visokom stručnom spremom, 20% nižih od republičkog proseka. Nije iznenađujuće da su zarade u kulturi tokom vladavine Aleksandra Vučića doživele najveći pad u poređenju s drugim profesijama jer je u prirodi ovog režima gušenje kulture, suzbijanje slobodnog mišljenja i stvaralaštva. Zarade u kulturi u Srbiji, osim toga, potpuno su centralizovano uređene koeficijentom koji određuje Vlada Republike Srbije. Njihovo hitno povećanje do nivoa iznad republičkog proseka mora biti obaveza svake demokratske vlasti u ovoj državi.

U apelu se ukazuje i na drugi veliki problem, nemogućnost zapošljavanja stručnog kadra neophodnog za njihov kvalitetan rad. Veliki broj radnika prinuđen je da radi pod nepovoljnim uslovima, s ugovorima na određeno vreme, na povremenim poslovima itd. Razlog je, takođe, nerazumna odluka Vlade Srbije da zadrži Uredbu o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru iz 2013. godine, za šta ne postoji nikakvo logično obrazloženje izuzev namere vlade da na taj način kontroliše rad legitimno izabranih organa tih institucija i da se meša u to.

Pozivamo radnike svih ustanova kulture da pored pritisaka koje svakodnevno trpe iskažu nezadovoljstvo, prekinu ćutanje i upoznaju javnost s tim u kakvim uslovima rade jer je to jedini način da se izborimo za promene i ravnopravan položaj u društvu u kome je sve podređeno jednoj partiji.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *