Foto: Mark Stebnicki/pexels.com

Mere za suzbijanje afričke kuge svinja ne donose rezultate: Vojvodini vratiti nadležnosti iz oblasti poljoprivrede

Mere za suzbijanje afričke kuge svinja ne donose rezultate: Vojvodini vratiti nadležnosti iz oblasti poljoprivrede

Vojvodinom se ubrzano širi zarazna bolest afrička kuga svinja, koja preti da potpuno uništi ionako osiromašen stočni fond pokrajine. Samo u poslednjih mesec dana zahvaćeno je osam vojvođanskih opština, gotovo sve opštine u srednjem i južnom Banatu, Šid i Stara Pazova u Sremu i opština Titel u Bačkoj.

Ponovo se pokazalo da vlast iz Beograda ne ume da se stara o vojvođanskoj poljoprivredi jer mere koje je propisala Uprava za veterinu republičkog Ministarstva poljoprivrede za zaustavljanje epidemije nisu donele rezultate. Svakodnevno nam se javljaju građani koji tvrde i dokumentuju snimcima i fotografijama da se ne poštuju sanitarne mere o zbrinjavanju uginulih životinja, štabovi za vanredne situacije još nisu formirani u svim vojvođanskim opštinama, uveliko se kasni s novim, oštrijim merama za borbu protiv epidemije koje su neophodne. Pozivamo sve nadležne državne, pokrajinske i lokalne organe da preduzmu sve neophodne mere kako bi se ova smrtonosna bolest po za životinje zaustavila, uključujući (ako je potrebno) i zabranu prometa mesa iz država pogođenih epidemijom, zabranu lova na ugroženom području, pojačan inspekcijski nadzor i iznad svega primenu zakona i postojećih propisa. U suprotnom, posledice će biti katastrofalne.

Sistemsko rešenje za ovaj problem jeste i ono najlogičnije – Vojvodini vratiti pravo da upravlja poljoprivredom, koja je oduvek bila okosnica njenog razvoja! Zbog toga će jedan od prioriteta Akcije progresivne Vojvodine nakon pokrajinskih izbora biti pokretanje inicijative da Autonomnoj Pokrajini Vojvodini budu vraćene nadležnosti iz oblasti poljoprivrede, a među njima i nadležnost da upravlja veterinarskom inspekcijom na svojoj teritoriji, koja proizilazi iz Ustavom zagarantovanog prava da uređuje pitanja od pokrajinskog značaja u ovoj oblasti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *