Koliko košta besplatno obrazovanje u Srbiji

Da li je u Srbiji školovanje dece besplatno?

Novčani izdaci su brojni, a među njima najviše se izdvaja za udžbenike. Cena jednog kompleta udžbenika za osnovnu školu staje od 12.000 do 21.000 dinara, a za srednju i preko 24.000. Za kupovinu udžbenika za dvoje dece roditelji dakle treba da izdvoje u proseku iznos u vrednosti jedne minimalne zarade. Širom Evrope primenjuju se različiti modeli državnog dotiranja sredstava za udžbenike, kao i u zemljama u okruženju. U Hrvatskoj se sredstva za nabavku udžbenika za sve učenike osnovnih škola obezbeđuju iz državnog budžeta, kao i u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Srbija spada u red država gde roditelji moraju za ovu stavku odvojiti najveći deo svojih primanja i plaćati punu cenu troškova, bez obzira na to da li zarađuju 35.000 ili 350.000 dinara.

Na to treba dodati i troškove za kupovinu drugog školskog pribora, mesečno plaćanje obezbeđenja u školi, školskog materijala, roditeljske priloge za investicije u školi itd. Sve je više roditelja koji zbog niskih primanja ne mogu da priušte školovanje svojoj deci.

 

Vladajući režim Srpske napredne stranke čini sve da obrazovanje, od najnižeg uzrasta nadalje, ne bude obaveza društva, već privilegija odabranih.

 

Akcija progresivne Vojvodine zalaže se za besplatno i svima dostupno obrazovanje, a da bi se to ostvarilo u praksi, država roditeljima treba da dotira novac za kupovinu udžbenika za osnovnu i srednju školu u punom iznosu. Obaveza je republičkih, pokrajinskih i lokalnih organa vlasti, a ne roditelja, da investiraju u opremanje škola i u plate školskog osoblja. To je put da se ovaj princip sprovede u delo i da naša deca tako, bez obzira na imovinski status roditelja, dobiju jednake šanse za bolju budućnost.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *