Koliko će Novosađani plaćati daljinsko grejanje na zimu?

 


Usled rata u Ukrajini i energetske krize u Evropi još nije utvrđena nova cena gasa za snabdevanje gradskih toplana u Srbiji. Poznato je da će biti znatno viša nego dosad, a pod znakom pitanja jeste hoće li gasa uopšte i biti ako sukob eskalira. Ministarka energetike Zorana Mihajlović isticala je nekoliko puta potrebu da toplane u Srbiji, u slučaju prestanka dotoka gasa iz Rusije i previsoke cene, imaju mogućnost prelaska na druge izvore energije (mazut) i potrebu ulaganja u toplane koje koriste obnovljive izvore.

Sve novosadske toplane, međutim, rade na gas, a nadležna gradska vlast u tome ne vidi nikakav problem i ne oglašava se.

Zato je Akcija progresivne Vojvodine u subotu, 18. juna, u 10 sati ispred sedišta JKP Novosadska toplana u Novom Sadu direktoru Nenadu Barcu postavila sledeća pitanja, koja mu je prethodnog dana i napismeno dostavila na adresu firme:

  • Da li je u Novom Sadu moguća supstitucija kotlova na gas kotlovima na mazut?
  • Kako ćemo se grejati ove zime i koliko će to koštati Novosađane ako je već najavljeno da će nova cena biti od 40% do 80% viša od sadašnje?
  • Očekuje li Novi Sad, s obzirom na to da sve gradske toplane koriste isključivo gas, najveće poskupljenje grejanja?
  • Zašto u Novom Sadu ove godine i pored najava gasne krize nema novih investicija u upotrebu obnovljivih izvora za daljinsko grejanje kao u drugim opštinama i gradovima u Srbiji (Novi Pazar, Majdanpek, Priboj, Niš)?
  • Zbog čega u pripremi idejnog rešenja za izgradnju nove toplane na Avijaciji nije predviđena takva mogućnost?
  • Postoje li planovi za povećanje efikasnosti rada Toplane kako bi se smanjili troškovi i omogućile uštede i tako sprečilo veće poskupljenje?
  • Kako Toplana planira da reši problem dugovanja koje zasad iznosi preko dve milijarde dinara, a s novim poskupljenjima i padom životnog standarda građana dodatno će se povećati?

APV smatra da je rukovodstvo JKP Novosadska toplana dužno Novosađanima odgovore na postavljena pitanja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *