policija rotacija

Ko trguje uticajem u novosadskoj policiji?

Ko trguje uticajem u novosadskoj policiji?

Povodom hapšenja načelnika Policijske uprave Novi Sad Slobodana Malešića po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal zbog sumnje da je učinio krivično delo trgovina uticajem Akcija progresivne Vojvodine postavlja pitanje ko zaista trguje uticajem tako što u Novom Sadu decenijama na mesto prvog čoveka policije postavlja svoj kadar, a zatim ga hapsi zbog navedenog krivičnog dela?

Krivično delo trgovina uticajem podrazumeva krivična dela korupcije počinjena od strane ljudi koji vrše vlast i imaju uticaj. Po krivičnopravnoj naravi, ono je šire od krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja. Da bi neko bio osuđen za ovo krivično delo, potrebno je dokazati da je koristio svoju funkciju, položaj ili uticaj kako bi za nagradu ili neku drugu korist posredovao da se izvrši ili ne izvrši službena radnja.

Veoma je indikativna činjenica da su i prethodne načelnike PU Novi Sad Milorada Šušnjića i Slobodana Maleševića na tu funkciju imenovale vlasti u Beogradu, da bi nakon toga takođe bili uhapšeni zbog istog krivičnog dela.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *