Kako se leče deca u Novom Sadu

U Službi za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja „Novi Sad“ trenutno je zaposleno 56 pedijatara i 89 medicinskih sestara, koji godišnje obave preko 600.000 pregleda u 20 novosadskih ambulanti u gradu i prigradskim naseljima.

Od 2015. broj pedijatara se iz godine u godinu se smanjuje, dok se broj dece u Novom Sadu u isto vreme povećao za oko 20.000.

Broj pedijatara nije dovoljan za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu dece u Novom Sadu, a da bi se ispoštovali bar minimalni standardi koji važe za Srbiju, potrebno je odmah zaposliti još najmanje pet lekara, a zatim po tri svake naredne godine.

Neophodna su i dodatna sredstva za specijalizaciju budućih pedijatara jer gradske vlasti proteklih godina nisu brinule o usavršavanju mladih lekara, a rezultat je da pedijatara više nema na tržištu rada.

A da li je pedijatar u svih 20 ambulanti zaista dostupan?

Trenutno od 20 ambulanti zbog nedovoljnog broja lekara i nemara gradske vlasti pedijatrija radi redovno u samo deset objekata, u pet uopšte ne radi ili ne radi povremeno, a u četiri funkcioniše uz skraćeno radno vreme.

Pored toga što je u Novom Sadu premalo pedijatara, što deca čekaju na pregled po nedelju dana i više, ambulante su u mnogim naseljima često zatvorene i nedostupne. Građani zato s pravom negoduju, pokreću različite peticije, ali bez uspeha.

Zar to nije dovoljan razlog da se hitno zaposle novi pedijatri i uloži više sredstava iz gradskog budžeta za primarnu zdravstvenu zaštitu?

Umesto toga građani su primorani da dodatno, iz svog džepa plaćaju za lečenje dece privatnim ordinacijama, kojih je iz dana u dan sve više, dok se broj državnih ambulanti i lekara smanjuje. U ovom trenutku ima više od 40 privatnih pedijatrijskih ordinacija u Novom Sadu.

Vladajući režim želi sistem u kojem lečenje dece nije usluga dostupna svima, već privilegija onih koji to mogu da plate. Jedini način da se to spreči jeste veće ulaganje u javnu zdravstvenu zaštitu, hitno školovanje i zapošljavanje novih lekara specijalista. U budžetu Grada Novog Sada postoji dovoljno prostora za to nakon što smenimo nesposobnu i štetnu lokalnu vlast Srpske napredne stranke.

Pogledajte naš video.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *