Jučerašnja ubistva u Futogu potvrđuju da je nasilje u Srbiji sistemski problem

Jučerašnja ubistva u Futogu potvrđuju da je nasilje u Srbiji sistemski problem

U sinoćnoj pucnjavi u Futogu ubijena su dva mladića starosti 19 i 21 godinu, nakon čega su, prema navodima medija, uhapšene četiri osobe osumnjičene za učešće u ubistvu i za njegovo planiranje.

Ovaj novi tragični događaj jasno svedoči da nasilje i ubistva u Srbiji ne prestaju iako vlast nastoji da ubedi javnost da je u društvu stanje bezbednosti zadovoljavajuće i da sve nadležne institucije skladno funkcionišu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata je kao meru za suzbijanje nasilja najavljivao povećanje kazni za nelegalno držanje vatrenog oružja, za krivična dela s elementima nasilja (od nasilja u porodici, do ubistava) jer navodno imamo veoma blagu kaznenu politiku. Za efikasnu i efektivnu politiku suzbijanja kriminaliteta, međutim, nije toliko značajna visina kazne, već njena izvesnost, koja u Srbiji upitna.

Akcija progresivne Vojvodine podržava mirne proteste građana protiv nasilja, koji ukazuju upravo na ovaj problem da se nasilje u društvu ne može rešiti povećanjem broja školskih policajaca, zatvora i izmenama krivičnih zakona koji se selektivno primenjuju. Kriminal i strah od kriminala mogu se smanjiti samo zajedničkim angažovanjem svih društvenih subjekata u mikrosredini, koji mogu otkriti korene kriminaliteta i pronaći najbolje metode da se njihovi počinioci stave pod kontrolu.

U tom kontekstu Akcija progresivne Vojvodine je nekoliko puta dosad ukazivala na potrebu kvalitetne reforme policije, s čime će u narednom periodu detaljnije upoznati javnost.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *