Još biračkih mesta nova mogućnost za prevaru

Još biračkih mesta nova mogućnost za prevaru

Akcija progresivne Vojvodine obaveštava javnost da je Gradska izborna komisija Novi Sad na sednici održanoj 7. maja uveče donela nove odluke kojima će zakomplikovati izborni proces i uneti dodatnu zabunu kod birača. Nakon što su dan pred Uskrs otvorili sedam novih birališta, juče su novom odlukom dodali još tri, na Telepu i Adicama. Ovim će Novi Sad od izbora u decembru 2023. godine dobiti deset novih biračkih mesta. Kao što smo i u ranijem saopštenju objasnili, tako i ovoga puta, za otvaranje novih biračkih mesta ne postoji nikakvo opravdanje. Naš zakon jasno kaže da je maksimalan broj birača koji mogu da glasaju na biračkom mestu 2500. Nijedno od ovih novih biračkih mesta, niti staro postojeće, na premašuje taj broj birača. Kako nas ranija iskustva uče, jedino na šta možemo posumnjati jeste da na se ovaj način otvaraju nove mogućnosti za izbornu prevaru, što će se, sigurni smo, dogoditi.

Gradska izborna komisija potrudila se da odluka broj 020-8/2024-67-1-1 od 7. maja 2024. godine bude još konfuznija tako što je promenila granice postojećih biračkih mesta u 16 slučajeva. Posledica ove odluke biće da dobar deo birača s Telepa, iz Rumenke, sa Žitnog trga, iz Veternika i s Podbare neće znati gde treba da glasa. Ovom poslednjom odlukom GIK-a više od 30 biračkih mesta u Novom Sadu menja se za samo pet meseci. Te promene se odnose na preko 50.000 birača u Novom Sadu.

Zbog svega toga Akcija progresivne Vojvodine ostaje pri stavu da ovo nisu izbori i poziva građane Novog Sada da bojkotuju ovu farsu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *