Jokić potvrdio: Garažu kod Banovine SNS vlast gradi nelegalno!

Jokić potvrdio: Garažu kod Banovine SNS vlast gradi nelegalno!

Izjava direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniše Jokića da su radovi na podzemnoj garaži kod Banovine izvedeni bez saglasnosti na projektnu dokumentaciju, odnosno protivno konzervatorskim uslovima koje je izdala ta ustanova, predstavlja javno priznanje nadležne institucije da je lokalna SNS vlast mimo zakona izdala dozvolu za gradnju podzemne garaže i da ona nastavlja da sprovodi svoju politiku divljačke urbanizacije u Novom Sadu ne mareći za bilo kakve pravne posledice.

Jokićevo priznanje je rezultat upornog rada Akcije progresivne Vojvodine i ostalih opozicionih organizacija u Novom Sadu na tome da se razotkriju sve nelegalnosti u radu lokalnih institucija koje su dovele do ovog sramotnog događaja, protivzakonitog i rušilačkog čina.

Podsetimo da se sve ovo događa u godini kad su pogledi domaće i svetske kulturne javnosti usmereni ka Novom Sadu – evropskoj prestonica kulture, koji slikom koju pruža o sebi i svojom kulturnom politikom treba da opravda to priznanje. Umesto da titulu iskoristi kako bi proširio svoj ugled kao grad kulture, ostaće zabeleženo da je 2022. godine Novi Sad bio prestonica uništavanja kulturnog nasleđa. Zbog ovakvog skandala, nezabeleženog u novijoj istoriji grada, moraju odgovarati gradonačelnik i član Gradskog veća za kulturu.

Informacije koje smo saznali, međutim, samo su vrh ledenog brega kriminala i korupcije koji stoje iza posla u vezi s podzemnim garažama. Gospodin Jokić mora da odgovori na pitanja zbog čega Zavod nije dao saglasnost na projektnu dokumentaciju i zbog čega nije iskoristio mogućnosti da zaustavi radove, koje mu stoje na raspolaganju prema Zakonu o kulturnim dobrima, član 103, stav 2 i 3, gde se jasno kaže:

„Ako se radovi na nepokretnom kulturnom dobru ne izvode u skladu s projektom i dokumentacijom na koje je data saglasnost za izvođenje tih radova, nadležni zavod za zaštitu spomenika kulture, odnosno Republički zavod za zaštitu spomenika kulture za kulturna dobra od izuzetnog značaja, obustaviće privremeno radove i utvrditi rok za ispunjenje uslova za nastavak tih radova. Ukoliko investitor ne obustavi radove, nadležni zavod podneće zahtev nadležnom organu za rušenje, odnosno za povraćaj u prvobitno stanje objekta, o trošku investitora.“

Ovo je tek početak borbe Akcije progresivne Vojvodine za spas kulturnog nasleđa našeg grada. Nećemo stati dok se ne zaustave radovi, ne bude sanirana sva šteta na kompleksu Banovine i dok svi koji su odgovorni za to ne polože račune, uključujući nadležnu građevinsku inspektorku koja nije postupila po Zakonu o planiranju i izgradnji i donela rešenje o zabrani radova na podzemnoj garaži kad je konstatovala oštećenje zgrade Banovine.

U prilogu je saopštenje za javnost direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada Siniše Jokića: Saopstenje-za-javnost-Jokic-ZZZSKGNS

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *