Rezultati jesenje žetve pokazuju da su neophodne hitne mere za spas poljoprivrede

Rezultati jesenje žetve pokazuju da su neophodne hitne mere za spas poljoprivrede

 

Na osnovu preliminarnih procena, rezultati poljoprivredne proizvodnje u Vojvodini za 2022. godinu izuzetno su loši. Pšenica je podbacila za 50%, kukuruz od 60% do 90%, soja od 60% do 90% odnosu na 2021. Katastrofalni prinosi najviše će pogoditi ratare, a negativno će se odraziti na čitavu privredu i životni standard građana Srbije.

Akcija progresivne Vojvodine podseća da situacija u kojoj smo se našli nije samo posledica ovogodišnje suše već i dugogodišnjeg sistematskog urušavanja poljoprivrede od strane režima vladajuće Srpske napredne stranke, na šta smo nekoliko puta skretali pažnju. Najpre je uništeno govedarstvo (od nekadašnjih 447.000 grla u Vojvodini danas je preostalo ispod 250.000), a sad je na tom putu i ratarska proizvodnja.

Da bi se zaustavilo propadanje, potrebne su hitne mere za spas poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača tako što će se višestruko uvećati direktne subvencije po grlu stoke i po hektaru zemljišta do sto hektara u vlasništvu, kao u susednim državama. Za ozbiljnije promene nabolje, međutim, neophodna su veća ulaganja u razvoj sela i manjih gradova. Investiranjem u komunalnu infrastrukturu, izgradnju puteva, škola, bolnica moraju se obezbediti pristojni uslovi za život i podizanje dece, jer će se u suprotnom nastaviti migracije u velike gradove, sela će ostati prazna, a ljudi će prestati da se bave poljoprivredom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *