Ispred Doma zdravlja na Novom naselju održan protest „Za odbranu prava na lečenje“

Ispred Doma zdravlja na Novom naselju održan protest „Za odbranu prava na lečenje“

Akcija progresivne Vojvodine je, posle najave uprave Doma zdravlja „Novi Sad“ da će pedijatrijska služba na Novom naselju imati manji broj lekara nego ranije, ispred Doma zdravlja na Novom naselju u subotu, 16. marta, organizovala protestni skup „Za odbranu prava na lečenje“.

Na skupu je govorio Miloš Pankov, član Predsedništva APV, koji je pored ostalog rekao:

„Četiri godine je dečja ambulanta u našem domu zdravlja zatvorena. Za to vreme, za svaki pregled naša deca moraju da odlaze u najudaljenije delove grada, na Klisu, Petrovaradin, zbog nemara i bahatosti uprave Doma zdravlja, koja nije uspela da pronađe drugo rešenje za kovid ambulantu od toliko prostora kojim grad raspolaže, kola su se slomila na nama i našoj deci.

Epidemija je u međuvremenu prošla, a mi još čekamo da nam se vrati dečja ambulanta. Pre dva dana oglasila se uprava Doma zdravlja i objavila da će se to desiti, ali i da su u međuvremenu neki lekari napustili posao i otišli u privatni sektor. Drugim rečima, najavili su da će ovde raditi manje pedijatara nego ranije iako se broj stanovnika u ovom delu grada značajno povećao. Na ovaj način priznali su ključni problem koji postoji u javnom zdravstvu Novog Sada, a to je sve manji broj lekara, koji se iz godine u godinu smanjuje i ako se taj trend nastavi, uskoro neće imati ko da nas leči. To pokazuju i podaci do kojih smo došli. U 2015. u Domu zdravlja radilo je 67 pedijatara, pre dve godine ih je bilo 56, ove godine prema podacima sa sajta 54. Novi Sad se u međuvremenu povećao za preko 30.000 stanovnika.

Zbog toga smo ovde i zahtevamo:
– da se dečja ambulanta na Novom naselju otvori u najkraćem roku,
– isti broj pedijatara kao 2019. kad je ambulanta zatvorena,
– da se objavi tačan broj pedijatara i drugih lekara specijalista koji rade u Domu zdravlja,
– da se objavi broj specijalističkih pregleda Doma zdravlja u 2022. i podatak koliko je on manji u odnosu na 2019.“

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *