Hitno zaustaviti radove na podzemnoj garaži i sanirati štetu na zgradi Banovine koja se urušava

Hitno zaustaviti radove na podzemnoj garaži i sanirati štetu na zgradi Banovine koja se urušava

 

Na protestu „Odbranimo Banovinu“ opozicije Novog Sada govorili su predstavnici Akcije progresivne Vojvodine, Pokreta za preokret, Pokreta slobodnih građana. Zajedno za Novi Sad, Demokratske stranke i Stranke slobode i pravde. Opozicija je zatražila hitan prekid radova na podzemnoj garaži koji su uzrokovali urušavanje zgrade Banovine, sanaciju štete, odgovornost počinilaca i svih institucija koje posredno i neposredno dopustile da se ovo dogodi.

Aleksandar Jovanović obavestio je medije i okupljene građane o činjenicama i podacima koje je prikupila Akcija progresivne Vojvodine u vezi s tim.

„Pre mesec dana saznali smo putem medija da je došlo do oštećenja zgrade Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine. Gnusna je laž, pokvarena i velika da je došlo do manjih oštećenja jer nalog inspekcije ukazuje na to da je ugrožena stabilnost cele zgrade. Građevinska inspektorka dr Aleksandra Čenejac je 2. novembra 2022. donela odluku s rešenjem broj xiV-534-594/22, kojim se zabranjuje do daljeg korišćenje dela zgrade Skupštine APV. Takođe je naložila da se izradi Elaborat o proceni sanacije zapadnog krila, kao i mere sleganje objekata. Pozvala se na Zakon o planiranju i izgradnji, ali za jedan član svesno ili pod pritiskom teško da nije znala, a to je član 177, kojim se jasno ukazuje na to da ukoliko dođe do ugrožavanja objekata, inspektor može na licu mesta da zaustavi i zabrani dalje radove. To nije učinjeno. Pitamo se zašto?“, naveo je Jovanović.

„O tome da li su ovo mala oštećenja, očekivana i o tome koliko je to bezobrazno i laž govori i činjenica da je čak pokrajinska administracija raspisala plan nabavke o Elaboratu o proceni stanja kojim je tražila elaborat 14. novembra samo za zapadno krilo, da bi ga 21. novembra proširila na celu zgradu, dajući do znanja da je cela grada ugrožena“, dodao je on.

Aleksandar Jovanović je obavestio prisutne i da je Akcija progresivne Vojvodine postavila pisala direktoru Zavoda za zaštitu spomenika kulture upitavši ga: „Šta su to oni učinili, a zakonski su morali mnogo toga, da zaštite zgradu koja je spomenik kulture“.

„Dobili smo očekivane odgovore i potvrdu da nisu ništa uradili kako bi zaustavili radove i da započnu sa sanacijom štete. Zavod je po Zakonu o kulturnim dobrima, član 103, morao da zaustavi trenutne radove kad je došlo do oštećenja. Zastrašuje me i brine činjenica da su u pitanju iste institucije i pojedinci koji su bili umešani u događaj iz 2008. godine, za vreme vladavine Maje Gojković, kad se rušio gornji bedem Petrovaradinske tvrđave.  Čovek koji je tad bio na čelu Zavoda sada vodio sektor za dokumentaciju i istraživanje, koji vrši nadzor nad primenama mera zaštite, zove se Đorđe Srbulović“, istakao je Jovanović.

On je rekao i da je čitav posao u vezi s garažama još jedna od malverzacija SNS-a.

„O tome govore podaci da su zakonski zastupnici preduzeća „Garaža Banovina“ d. o. o. Novi Sad, osnovanog 18. novembra 2020. godine. Alen Zulfikarpašić i Ibrica Zulfikarpašić iz Zagreba. Prate ih brojne kontroverze u vezi s dobijanjem poslova, o čemu pišu hrvatski i međunarodni mediji. Ime Alena Zulfikarpašića izašlo je u dokumentima Paradise Papers – Malta corporate registry zbog sumnjivog poslovanja preko ofšor kompanija“, naveo je Jovanović.

„Ako se ikad pitate otkud cene nekretnina ovako visoke u Novom Sadu, znajte sigurno da je odgovor na to u tome da je Novi Sad očigledno postao perionica sumnjivog i velikog kapitala iz ofšor država i kompanija. To za posledicu ima da većina građana nema za stanove, da siromašni postaju nepopravljivo siromašni, a da mali broj ljudi kontroliše gde ćemo živeti, koliko ćemo im to plaćati i koliko ćemo živeti. To nije Novi Sad i tu ideju ćemo mi zaustaviti. To je poslednje što moramo da uradimo kao poslednju odbranu od ovog monstruma od režima“, kazao je Jovanović.

U toku protesta aktivisti APV-a podelili su građanima formulare sa zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja koje mogu uputiti pojedincima i institucijama odgovornim za taj skandal. Na taj način se građani mogu priključiti akciji i doprineti tome da zahtevi protesta budu ispunjeni.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *