Foto: Pixabay

Hitno usvojiti program mera za spas sistema obrazovanja

Hitno usvojiti program mera za spas sistema obrazovanja

Nakon masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, koji je užasnuo čitavu zemlju, Vlada Srbije donela je niz mera s ciljem suzbijanja nasilja u školama i čitavom društvu. Tom prilikom, međutim, a ni nakon toga, nije predložena nijedna mera koja bi se odnosila na probleme samog sistema obrazovanja. Bez suočavanja s tim problemima, s pravom istinom o tome u kavom se stanju nalazi prosvetni sistem u Srbiji, nikakve mere neće doneti dugoročne i održive rezultate.

A istina je da je prosvetni sistem Srbije devastiran. Kvalitet obrazovanja je sve lošiji, nasilje u školama sve učestalije, a nastavnici koji bi trebalo da čine stub sistema nisu u mogućnosti da to spreče. Njihov autoritet i profesionalni ugled narušeni su, plate su im mizerne, a nastavni programi nedovoljno prilagođeni potrebama savremenog obrazovanja. Prosvetari imaju najmanje plate u regionu. Plate nastavnika su 30% ispod proseka primanja u javnom sektoru u odnosu na druga zanimanja s istim nivoom obrazovanja. Jedina smo zemlja u Evropi čije su plate u javnom sektoru za visoku stručnu spremu ispod državnog proseka. Veliki problem je i deficit nastavnog kadra, naročito u prirodnim naukama.

Da bi se dogodile stvarne promene u sistemu obrazovanja, potrebno je za početak izjednačiti plate u prosveti s prosekom plata u ostatku javnog sektora. Mere koje će uticati na podizanje kvaliteta nastave jesu: smanjenje broja učenika u odeljenjima na 24 (shodno tome i povećanje broja zaposlenih nastavnika i drugog nastavnog osoblja), revidiranje nastavnih programa, osnaživanje uloge školskog psihologa i pedagoga. Takođe, jedna od neophodnih mera mora biti i stipendiranje studija prirodnih nauka za studente koji upišu profesorske smerove.

Minula tragedija nas je suočila sa stanjem u našem društvu, a deo te slike jesu i škole u Srbiji i činjenica da obrazovanje u našoj državi postaje smetnja, umesto uslov za opšti društveni napredak. Zato program mera za unapređenje sistema obrazovanja mora biti jedan od osnovnih stubova reforme čitavog sistema.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *