Zašto vlast obmanjuje javnost u vezi s incidentom s kosovskom graničnom policijom?

Zašto vlast obmanjuje javnost u vezi s incidentom s kosovskom graničnom policijom?

Pripadnici specijalnih jedinica srpske policije uhapsili su juče na teritoriji centralne Srbije trojicu naoružanih pripadnika kosovske policije. Ubrzo je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković sazvao konferenciju za medije i optužio pripadnike kosovske policije za terorizam. Postoje li dokazi za ovu tvrdnju i odakle proizilaze ovakve ozbiljne optužbe?

Foto: MUP Srbije
Foto: MUP Srbije

Na osnovu objavljenog video-snimka i izjava u medijima može se zaključiti da su trojica kosovskih policajaca bila u blizini graničnog prelaza, gde su ostavila svoj službeni automobil. Zatim su bez prethodnog javljanja KFOR-u neovlašćeno prešli administrativnu liniju i ušli na teritoriju centralne Srbije, gde su ih uhapsili pripadnici specijalne jedinice u sastavu Žandarmerije. Uhapšeni policajci su bili naoružani automatskim puškama i opremljeni GPS uređajem i geografskim kartama, što je inače redovna praksa svih graničnih policijskih patrola koje obilaze graničnu liniju. S obzirom na to da se ovo hapšenje dovodi u vezu s krivičnim delom terorizma, pozivamo vlast u Srbiji da upozna javnost s tim da li osim navedenih činjenica o nelegalnom prelasku državne granice naša strana raspolaže i drugim materijalnim dokazima za ovo krivično delo, jer se iz dosadašnjih objava može zaključiti da se radi o graničnom incidentu, što se i ranije događalo na graničnim linijama prema drugim državama u okruženju. Takvi granični incidenti se rešavaju sporazumno, što će se verovatno dogoditi i u ovom slučaju, s predstavnicima KFOR-a, s kojima Srbija ima potpisan sporazum o rešavanju graničnih incidenata. Činjenica da je hapšenje snimljeno iz neposredne blizine, da su ga izvršile specijalne jedinice Žandarmerije i da je dobro medijski pripremljeno takođe baca sumnju na zvaničnu verziju Vlade Srbije. Sva je prilika da je opet u pitanju još jedna predstava za domaću javnost na koje smo već navikli, s namerom da se opravda represivno ponašanje režima u Srbiji.

Takve predstave i neargumentovane optužbe, međutim, u već dovoljno ozbiljnoj i napetoj situaciji na Kosovu mogu proizvesti samo nove sukobe i rizikuju da nas dovedu na ivicu rata. Zato upozoravamo Vladu Srbije da se ponaša ozbiljno i odgovorno i radi na spuštanju tenzija kako bi se sva sporna pitanja rešila pregovorima. Srbiji nije potreban novi rat sa susedima niti nove pretnje, koje samo mogu da dovedu do izolacije i pogoršaju već dovoljno tešku međunarodnu poziciju u kojoj se Srbija nalazi.

One comment

  1. Naravno da vlast na ovaj način „panično prekriva“ DOGAĐANJE NARODA, to im je poslednji adut iz rukava!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *