Gradske vlasti planiraju betoniranje dela Futoškog parka pod maskom novih investicija

Gradske vlasti planiraju betoniranje dela Futoškog parka pod maskom novih investicija

Kompanija Hajat predstavila je nedavno javnosti idejno rešenje nove zgrade Hotela Park, koje je podržao i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić. Ono što su tom priliko prećutali jeste da će zbog toga čitav deo Futoškog parka na prostoru između Bazena i stare zgrade hotela nestati i biti pretvoren u beton! To se jasno vidi kad se pozicija nove zgrade, koja je predstavljena u vidu makete, sagleda u okviru Plana detaljne regulacije Futoškog parka.

Takva odluka ne samo što je ekološki štetna i što se protivi zdravom razumu već je i u suprotnosti s nizom propisa koji su doneti upravo da bi se Futoški park zaštitio od sličnih projekata i pohlepnih investitora. Iz Plana detaljne regulacije ovog područja jasno se vidi u tački 3.3 da na prostoru Hotela Park, čija je površina integralni deo Futoškog parka – nije dozvoljena izgradnja novih objekata. Tako da izgradnja nove zgrade hotela, ukoliko se plan u međuvremenu ne izmeni, predstavlja krivično delo.

Izmena Plana detaljne regulacije u tom pravcu, međutim, nije moguća jer je park zaštićen i posebnom Odlukom o zaštiti Futoškog parka kao spomenik prirode i utvrđen za značajno prirodno dobro u cilju očuvanja izvornosti stila pejzažne arhitekture, bogatstva dendroflore i drugih prirodnih vrednosti. U odluci se kaže (čl. 4) kako je na području Futoškog parka zabranjeno da se: 1. menja namena površina; 2. preduzimaju radovi koji bi mogli narušiti koncepciju i stil parka, ugroziti biljni fond, vrtnoarhitektonske elemente i faunu. Gradnja novih objekata ograničava se samo na prostor u zdravstvenom centru, koji se nalazi u zdanjem dvorištu Jodne banje.

Futoški park je izuzetno vredna zelena oaza urbane strukture Novog Sada, veoma bogate dendroflore koju čine mnogobrojne egzotične i autohtone vrste i čak 107 vrsta, varijeteta i formi drvenastih biljaka. Vegetacija parka predstavlja zvučnu i vizuelnu barijeru od okolnih saobraćajnica, izvora buke i zagađenja, što je veoma značajno zbog neposredne blizine bolničkog kompleksa i sanitarno-higijenske funkcije parka.

Bez obzira na sve to čelni ljudi Novog Sada odlučili su da Futoški park unište i jednu od poslednjih oaza prirode u ovom gradu pretvore u beton. Još nije kasno da se to spreči ako ih na narednim lokalnim izborima svojim glasovima pošaljemo u istoriju.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *