Gradska vlast direktno odgovorna zbog rušenja Parohijskog doma, građevine od istorijskog značaja za Novi Sad

Gradska vlast direktno odgovorna zbog rušenja Parohijskog doma, građevine od istorijskog značaja za Novi Sad

Kao što smo ranije upozoravali, još jedna zgrada od velikog istorijskog značaja za Novi Sad, Parohijski dom Saborne crkve, srušena je ovih dana uprkos uveravanjima čelnika Grada Novog Sada da se to neće desiti i da su tekući radovi obavljaju samo radi rekonstrukcije objekta. Rušenje Parohijskog doma ozbiljan je presedan jer je reč o izuzetno vrednom objektu iz prve polovine 19. veka smeštenom u zoni zaštićene kulturno-prostorne celine Almaški kraj. Presedan je takođe i to što se kao obrazloženje za rušenje navodi da je objekat proglašen nebezbednim, premda se isto može reći za većinu u centru Novog Sada, što njihove vlasnike može podstaći na istu ideju – srušiti staru zgradu i sazidati novu od betona i blokova.

Ovom prilikom treba jasno reći da je za rušenje ovog zdanja, koje je preživelo čak i razorno bombardovanje Novog Sada 1849. godine, direktno odgovorna gradska vlast, posebno član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić. Osnovna delatnost Zavoda jeste upravo zaštita građevina kao što je Parohijski dom, njihova blagovremena obnova i restauracija da bi se sprečilo rušenje i propadanje. Da podsetimo, slična sudbina zadesila je tokom vladavine Srpske napredne stranke druge znamenite građevine, kao što su novosadske trščare i zgrada Komunalne banke (na mestu današnje Pupinove palate). Reč je, dakle, o kulturnoj politici zanemarivanja kulturnog nasleđa, koju zajedno u kontinuitetu sprovode Dalibor Rožić i Siniša Jokić. Ko još može da dokuči koliko će još znamenitih građevina biti srušeno pod istim izgovorom da su oštećenja suviše ozbiljna kako bi se uradila sanacija ako na vlasti u Novom Sadu bude opstala Srpska napredna stranka?

Postavljamo pitanje Daliboru Rožiću i Siniši Jokiću: šta ste uradili tokom svog (sad već) šestogodišnjeg mandata na funkcijama koje vršite da sačuvate zaštićene prostorne celine (Staro jezgro i Almaški kraj) Novog Sada? Znate li uopšte šta je to zaštita kulturnih dobara i kako se ta delatnost obavlja?

Jedina šansa za nas koji želimo da sačuvamo kulturnu baštinu Novog Sada od potpune devastacije, ako već ne možemo da ih privolimo da rade svoj posao, jeste da nakon lokalnih izbora – sami, svojim glasom, oduzmemo mandat Daliboru Rožiću, Siniši Jokiću, gradonačelniku Đuriću i ostalim nesposobnim kadrovima SNS i izaberemo savesne i stručne ljude koji imaju program, znanje i spremnost da sačuvaju ovaj grad od uništavanja i koji će raditi na tome da se Novi Sad razvija u korist građana.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *