GRAĐANI BEZ KROVA

GRAĐANI BEZ KROVA

 

Do 16. septembra 2021. godine dužnici banaka  su zbog nezakonite naplate obrade kredita i osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje dobijali  presude u svoju korist i povraćaj novca. Praksa se, međutim, potpuno promenila nakon presude Vrhovnog kasacionog suda, kad je postalo sasvim očigledno da politiku ove države vode banke i bankarski lobi. Od pre nekoliko dana isti ti građani dobijaju reviziju te presude i nalog da u roku od osam dana vrate novac banci, i to bez prava žalbe.
Tražeći način da utiču na stav pravosuđa u ovim sporovima banke su započele inicijativu preko troje narodnih poslanika iz redova Srpske napredne stranke (Jelena Žakić, Veroljub Arsić i Dejan Kesar) koji su u julu 2021. godine podneli predloge za autentično tumačenje Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.
Cilj ove inicijative bio je da se utvrdi kako banke imaju pravo na naplatu troškova iz obrade kredita. Inicijativa tad nije prošla, ali su građani i nakon toga suočeni s novim stavom Vrhovnog kasacionog suda i ukoliko ne budu mogli da vrate novac, sledi im prinudna naplata. Mnogima će to značiti i naplatu iz imovine. S obzirom na redosled događaja, očigledno je da je pomenuta inicijativa uticala na stav Vrhovnog kasacionog suda, koji je neposredno nakon toga doneo pomenutu odluku. Akcija progresivne Vojvodine osuđuje sve vrste političkih pritisaka na pravosuđe, koji su tokom vladavine Srpske napredne stranke postali uobičajena pojava. Osuđujemo takođe politiku vladajuće stranke koja profit banaka stavlja ispred dobrobiti građana i građanki po cenu ugrožavanja njihove lične egzistencije. O ovom pitanju se dosad nisu oglasili niti iz Vlade Republike Srbije, niti iz Ministarstva pravde, niti iz Narodne banke Srbije. Takođe, nijedna opoziciona kolona ne preduzima bilo kakvu akciju kako bi zaštitila građane, što očigledno pokazuje nameru da se nastavi s ovom katastrofalnom neoliberalnom politikom i posle eventualnog preuzimanja vlasti u zemlji.
Kako bi se takva politika promenila, potrebne su nam i korenite promene čitavog sistema, a ne samo smena jednog čoveka. Akcija progresivne Vojvodine ovim putem
poziva sve političke aktere u našoj pokrajini i čitavoj državi da dignu glas i stanu na stranu građana i građanki koji su se našli na meti ovakve politike jer niko nema pravo
da im oduzima ustavom zagarantovana prava.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *