Vlast Srpske napredne stranke odgovorna za propast srpske automobilske industrije

Akcija progresivne Vojvodine pruža punu podršku radnicima „Fijat Krajsler automobila Srbija“ u zahtevima da im se obezbede adekvatne otpremnine kad fabrika bude prestala da radi ili pristojni uslovi rada na novom radnom mestu. Zakon o radu, koji je svojevremeno donela Srpske napredna stranka, umanjio je socijalna prava radnika, između ostalog i iznos obavezne otpremnine poslodavca u slučaju zatvaranja fabrike, na trećinu zarade po godini staža. To bi značilo da radnici „Fijat Krajsler automobila“ uz otkaz dobijaju 2000 do 3000 evra, nedovoljno za životne potrebe u Srbiji više od par meseci, a kamoli za ulaganje u neki ozbiljan posao.

Zahtevamo da država kao suvlasnik fabrike obezbedi sredstva kako bi više od 2500 radnika fabrike „Fijat Krajsler automobili Srbija“ steklo kakvu-takvu socijalnu sigurnost do pronalaska novog posla. Takođe je neprihvatljiva i nehumana ponuda koju je uputio menadžment „Fijata“ za privremeni rad u inostranstvu uz mizernu zaradu pored ogromnih ulaganja u otvaranje ove fabrike od strane Vlade Srbije.

Zatvaranje poslednje fabrike automobila u Srbiji je, nažalost, očekivani događaj na koji smo već upozoravali i posledica politike aktuelne vlade koja već godinama ne čini ništa da spase našu automobilsku industriju. Privredna strategija davanja ogromnih subvencija stranim kompanijama nije održiva i ne može da zameni stvari koje nedostaju u Srbiji kako bi se kreirala dobra poslovna klima: pravna sigurnost i vladavina zakona, razvijena infrastruktura, ulaganje u nauku i obrazovanje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *