Logotip političkog udruženja Akcija progresivne Vojvodine

Deset Vučićevih  oktroisanih zapovedi za bezbednost učenika

Deset Vučićevih  oktroisanih zapovedi za bezbednost učenika

 

Nakon dva stravična masakra koja su se prošle nedelje dogodila u Srbiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom autokratskom maniru, ponovo svu odgovornost za propuste u radu držanih institucija svalio na građane. U televizijskom obraćanju naciji objavio je, tim povodom, svojih deset oktroisanih mera za povećanje bezbednosti učenika u školama, a na štetu prava i sloboda građana, koje je Vlada Republike Srbije odmah bespogovorno usvojila.

Jedna od prvih mera je moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja na dve godine, zatim revizija svih izdatih dozvola i oduzimanje oružja sa ciljem da se broj legalnog oružja smanji za 90 %. Preostalih 10% građana kojima će biti ostavljeno pravo za držanje oružja biće podvrgnuti šestomesečnim lekarskim pregledima i učestalim kontrolama od strane MUP-a. Kao rešenje za katastrofalno stanje u obrazovno-vaspitnom sistemu predložena je izmena Krivičnog zakonika, kojom bi se propisala krivično pravna odgovornost maloletnika sa 14+ (na štetu dece) na 12+ godina. Odmah je u 1.800 škola rasporedio policijske službenike koji nemaju potrebnu licencu za rad sa decom i maloletnicima, sve u nameri da umiri javnost i da na ovaj način trajno uspostavi policijsku zaštitu u svim školama, prijemom u radni odnos još 1.200 policijskih službenika.

 

Akcija progresivne Vojvodine najoštrije osuđuje ovakve besmislene oktroisane mere i postavlja sledeća pitanja Predsedniku i Vladi Srbije:

 

1. Da li vam je poznato da je samo 3% krivičnih dela ubistava i drugih krivičnih dela uz upotrebu vatrenog oružja učinjeno legalnim vatrenim oružjem?

2. Po kojem će zakonskom osnovu MUP moći da pojedinim vlasnicima oružja oduzme već stečeno pravo na legalno držanje oružje, ako ovaj nije učinio nikakvu povredu zakona?

3. Da li će i drugi nosioci oružja: pripadnici policije, vojske, carine, privatnog obezbeđenja i drugi, biti obavezni svakih 6 meseci obavljaju propisane lekarske preglede?

4. Da li želite da osnovne i srednje škole pretvoriti u policijske ispostave sa stalno zaposlenim policijskim službenicima i hoće li se iste mere primenjivati i na fakultetima, bolnicama i svim drugim ustanovama gde može doći do masakra?

6. Čemu služi Zakon o privatnom obezbeđenju koji reguliše pitanje fizičke i tehničke zaštite lica, imovine i poslovanja i prema kom službenici privatnog obezbeđenja u štićenim objektima i prostorima imaju ista ovlašćenja kao i policijski službenici?

 

Akcija progresivne Vojvodine ukazuje da je vlast ove nepromišljene i ishitrene mere donela sa ciljem da umanji svoje političku odgovornost za nerad držanih institucija, nastojeći da tragične događaje iskoristi za dodatno ograničavanje građanskih sloboda i prava građana. Umesto toga, predlažemo trajno održive i svrsishodne mere koje će doprineti povećanju bezbednosti u školama:

1. Da se u svim školskim ustanovama od strane licenciranih pravnih lica izvrši procena rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja u skladu sa srpskim standardom „SRPS A.L. 2.003:2017. Bezbednost i otpornost društva – procena rizika“ i da se na osnovu ove procene uspostavi njihova licencirana fizička i tehnička zaštita.

2. Da se u okviru postojećih predmeta, ili uvođenjem novog predmeta, dopune sadržaji nastavnih planova i programa za osnovnu i srednju školu, kao bi učenici stekli znanja iz oblasti: bezbednost stanovanja, bezbednost i kultura u saobraćaju, štetnost droga, ponašanja u vanrednim situacijama, prve pomoći i zaštiti životne sredine, jer bezbednost nije samo zaštita lica i imovine. Bezbednost je sloboda od straha i nemaštine.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *