Depolitizacija policije uslov je njene profesionalizacije

Umesto smenjenog Vladimira Rebića, u medijima se kao najozbiljniji kandidat za novog direktora policije MUP-a Republike Srbije pominje Veselin Milić, bivši i sadašnji načelnik Policijske uprave za Grad Beograd.

Iako se na ovu funkciju, kao i na druga rukovodeća mesta u MUP-u dolazi konkursom, sasvim je izvesno da će izbor direktora policije kao i do sada biti politička volja pojedinaca u vrhu vlasti, u čiji smo izbor mogli da se uverimo kroz primer Dijane Hrkalović i drugih visoko rangiranih policijskih službenika osumnjičenih za razne kriminalne radnje, saradnju sa klanom Veljka Belivuka i „kavačkim klanom“.

Veselin Milić je za načelnika PU Beograd postavljen 2013. godine sa mesta savetnika tadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića. Već tada se u medijima pojavila informacija da Veljović i Milić imaju istog kuma, savetnika u MUP-u Miodraga Mikija Antonijevića. Milićev mandat, koji je trajao do 2018. godine, obeležili su noćno rušenje objekata i kidnapovanje građana u Savamaloj u aprilu 2016. godine, mafijaški obračuni u Beogradu, a postoje sumnje i da je prikrivao određena saznanja vezana za ubistvo vođe navijača „Crvene zvezde“ Velibora Dunjića 2014. godine na splavu „Džimis“ kod hotela „Jugoslavija“ u Beogradu.

Odlaskom sa mesta načelnika PU Beograd, Veselin Milić postao je savetnik predsednika Republike Srbije za borbu protiv korupcije i kriminala. U to vreme, prema pisanju BIRN-a, stekao je stan od 195 m² u luksuznoj zgradi na Dedinju, imovinu koju je pokušao da „sakrije“ od očiju javnosti. Uprkos svemu, rešenjem ministra policije Aleksandra Vulina 16.11.2020. godine, ponovo je postavljen za načelnika PU Grada Beograda.

Akcija progresivne Vojvodine zahteva od vlasti u Srbiji da se izbor budućeg direktora policije sprovede u smislu odredbi Zakona o policiji i da se prestane sa politizacijom policije koja je dovela do njene kriminalizacije, centralizacije i militarizacije, kako bi policija konačno postala deo javnosti i servis građana, a ne visoko centralizovana vladina institucija u kojoj nema naglašene odgovornosti pojedinaca.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *