Delovi Novog Sada i Bačke Palanke još uvek bez struje i vode – odgovorna lokalna vlast

Delovi Novog Sada i Bačke Palanke još uvek bez struje i vode – odgovorna lokalna vlast

Neposredna posledica dve razorne oluje koje su pogodile delove Vojvodine jeste ogromna materijalna šteta u vidu počupanih stabala i drugog zelenila, oštećenih automobila, zgrada i drugih objekata, uništenih useva… Međutim, za ono što se nakon nevremena dogodilo stanovnicima delova Novog Sada (Kovilj, Vidovdansko naselje, Klisa, Adice) i opštine Bačka Palanka (Obrovac, Čelarevo, Gajdobra), koji su više od tri dana bez vode i električne energije, u potpunosti snose odgovornost lokalni štabovi za vanredne situacije kojima rukovode čelni ljudi Novog Sada i Bačke Palanke Milan Đurić i Branislav Šušnica.

U tim lokalnim samoupravama već nakon prve oluje proglašeno je vanredno stanje, što daje lokalnim štabovima potpuno ovlašćenja da u skladu s članom 43 Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama mobilišu sve raspoložive kapacitete kako bi se u što kraćem roku sanirale posledice nepogoda i umanjila šteta. To podrazumeva i angažovanje pripadnika MUP-a, vojske, civilne zaštite, naredbu privatnim preduzećima da učestvuju u akciji otklanjanja posledica nepogoda ako za to nisu dovoljni resursi komunalnih preduzeća. Svedoci smo, međutim, da danima nakon prestanka oluje u ovim naseljima oborena stabla blokiraju i dalje popravku instalacija. Zbog višednevnog nestanka struje i vode u tim mestima i dalje ne postoje elementarni uslovi za život, propadaju zalihe hrane, privreda ne funkcioniše. Kao da šteta koju je načinila oluja nije dovoljna, građani ovih naselja su zbog aljkavog, nestručnog i nemarnog ponašanje lokalnih vlasti pretrpeli dodatnu materijalnu štetu, koja je mogla biti izbegnuta.

Još jednom se pokazalo da nesposobna lokalna rukovodstva Srpske napredne stranke, koja ne mogu da izađu na kraj s problemima građana u redovnim okolnostima, nisu dorasla kriznim situacijama kao što su teške vremenske nepogode. Njihovim nečinjenjem izazvana je dodatna materijalna šteta i zbog toga treba da polože račune građanima koji su ih na te funkcije izabrali.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *