Današnja odluka Skupštine grada uvod u uništavanje Futoškog parka

Današnja odluka Skupštine grada uvod u uništavanje Futoškog parka

Današnja odluka Skupštine grada o Izmenama plana detaljne regulacije Futoškog parka predstavlja odlučujući korak ka ostvarenju zamisli kompanije „Inobačka“ da se na zelenoj površini Futoškog parka izgradi nova zgrada hotela, što se jasno videlo iz makete koju je ranije izradila ta kompanija, a javno predstavio u februaru 2023. gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić (videti prilog 2). Ako je ranije i postojala sumnja da će se to dogoditi, sad je to eksplicitno navedeno u samom tekstu odluke, u kom se kaže da će se parkovska površina „ODLUKOM O izmenama i dopunama Plana delimično prenameniti u javnu saobraćajnu površinu, a preostali deo u površine ostalih namena: hotelski i poslovni kompleks“.

Podsećamo da je Futoški park prirodno dobro 3. kategorije zaštićeno zakonom i posebnom gradskom Odlukom o zaštiti Futoškog parka. U toj Odluci je precizirano da je čitava katastarska parcela na kojoj se nalazi hotel u zoni zaštite, na kojoj je izričito zabranjena promena namene površina i preduzimanje bilo kakvih radova koji bi mogli narušiti koncepciju i stil parka, ugroziti autohtoni biljni fond, vrtnoarhitektonske elemente i faunu parka. Bilo kakva izgradnja i dogradnja hotela na parkovskoj površini, osim što je u suprotnosti s tim aktom, protivna je interesima svih Novosađana, kojima će na taj način biti oduzeta jedna od retkih oaza prirode u gradu. Projekat uništavanja Parka uveliko je započet i sprovodi se bez ikakve javne rasprave. Građani Novog Sada o tome ne znaju ništa jer je potpuno jasno da bi se ogromna većina građana, bez obzira na političko opredeljenje, tome protivila.

Pozivamo građane, udruženja građana i političke organizacije opozicije da zajedno odbranimo Futoški park i da se zajedno odupremo najnovijem pokušaju betonizacije Novog Sada i uništavanju preostalih prirodnih dobara koja su uspela da prežive urbanističko nasilje Srpske napredne stranke.

Prilog 1:

Uništenje Futoškog parka najnovija faza divljačke urbanizacije Novog Sada

Prilog 2:

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *