Članovi APV položili venac na spomen-obeležje Svetozaru Markoviću Tozi

Članovi APV položili venac na spomen-obeležje Svetozaru Markoviću Tozi, ubijenom na današnji dan pre 80 godina u Novom Sadu

Danas, 9. februara ove godine navršava se 80 godina od ubistva Svetozara Toze Markovića, antifašiste, heroja Narodnooslobodilačke borbe, osnivača i glavnog urednika lista „Slobodna Vojvodina“, prvog informativnog glasila štampanog na srpskom i mađarskom jeziku.

U znak sećanja na taj događaj koji se desio 1943. godine u današnjoj kasarni „Arčibald Rajs“ (nekadašnjoj „Maršal Tito“) članovi Akcije progresivne Vojvodine danas su posetili mesto njegovog svirepog ubistva od strane honvedskih fašističkih vlasti i položili venac na spomen-obeležje.

 

Nakon toga odata je počast poginulom heroju ispred zgrade „Dnevnika“, na Bulevaru oslobođenja, gde se na ulazu nekadašnjeg sedišta tog lista nalazi bista Svetozara Toze Markovića. Dnevni list „Dnevnik“, ponikao na slavnim tradicijama „Slobodne Vojvodine“ i nekad najčitaniji na prostoru Vojvodine, danas je nažalost samo ispostava lokalne propagande režima Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *