lomača za spaljivanje badnjaka i guma

APV upozorava da se na nekoliko mesta u Novom Sadu u okviru proslave Božića priprema masovno spaljivanje automobilskih guma i drugog toksičnog materijala

APV upozorava da se na nekoliko mesta u Novom Sadu u okviru proslave Božića priprema masovno spaljivanje automobilskih guma i drugog toksičnog materijala

 

Akcija progresivne Vojvodine upozorava nadležne organe da se pred proslavu Božića na nekoliko lokacija u Novom Sadu prostori za paljenje badnjaka planiraju i za spaljivanje različitih vrsta otpadnog materijala, poput starih automobilskih guma. To dokazuju fotografije desetina sortiranih guma pored komada ogrevnog drveta na naselju Klisa u Novom Sadu, koje je objavila Eko straža Novi Sad. Pored te lokacije uočili smo još neke, u Ulici Železnička kolonija u blizini servisa za održavanje automobila (slika gore).

Apelujemo na sve koji u tome planiraju da učestvuju da od toga odustanu. Na ovaj način se zloupotrebljavaju verska osećanja građana i građanki Novog Sada, a gasovi i hemikalije koji se oslobađaju paljenjem upotrebljenih guma izuzetno su toksični za ljudsko zdravlje i veoma štetni po životnu sredinu. Time se direktno krše odredbe Zakona o upravljanju otpadom, član 49, i Zakona o energetskoj efikasnosti, član 58, koji reguliše pod kojim se uslovima može spaljivati guma, plastika.

Pozivamo savesne građane da se, ako primate slične pojave, obrate inspekcijskim organima, kao i Srpsku pravoslavnu crkvu da se oglasi tim povodom i apeluje na vernike da se prestane s tim i svim sličnim zloupotrebama verskih običaja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *