Akcija progresivne Vojvodine traži smenu člana Gradskog veća za kulturu

Akcija progresivne Vojvodine traži smenu člana Gradskog veća za kulturu

 

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić mora biti smenjen s funkcije zbog sramnog ćutanja, nečinjenja i dopuštanja da se zaštićeno kulturno dobro Kompleks Banovine urušava kao posledica radova na podzemnoj garaži. Da podsetimo, još 2. novembra 2022. godine na osnovu nalaza građevinske inspekcije Grada Novog Sada konstatovana su ozbiljna oštećenja zgrade Skupštine AP Vojvodine koja mogu dovesti do ugrožavanja stabilnosti zgrade.

Kao član Gradskog veća zadužen za kulturu koji tu dužnost obavlja od 2013. godine, Dalibor Rožić je morao biti upoznat s činjenicom da je Kompleks Banovine u Novom Sadu utvrđen kao spomenik kulture (05 broj 633-1552/2007 22. marta 2007. godine) i da je bilo neophodno izdavanje saglasnosti na projektnu dokumentaciju za konzervatorske uslove, što Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, institucija zadužena za zaštitu ovog kompleksa, nije ispoštovao.

Ponižavajuće je da se on nije nijednom obratio javnosti niti je na bilo koji način upotrebio svoja ovlašćenja da zaštiti to kulturno dobro. Sve to se događalo u godini kad je Grad Novi Sad nosio titulu evropske prestonice kulture. Kultura nije samo zabava i prezentacija jeftinog i praznog sadržaja kroz različita dešavanja koja smo imali prilike da vidimo prošle godine. Novi Sad je i dobio ovu titulu najpre zbog svog kulturnog, materijalnog i nematerijalnog nasleđa, a ostaće upamćen po tome što ju je, umesto da zaštiti i promoviše, gradska vlast iskoristila za rušenje jednog spomenika kulture. Dalibor Rožić je bio dužan da reaguje i svojim ličnim integritetom pokuša da zaustavi i sanira ovu nezapamćenu sramotu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *