APV podržava zahtev za uvećanje minimalne cene rada u Srbiji do iznosa minimalne potrošačke korpe

Akcija progresivne Vojvodine podržava zahtev sindikata u Srbiji da se minimalna zarada uveća na 38000 dinara, kao i proteste koje tim povodom organizuje Politička platforma Solidarnost 1. septembra 2021. godine u Beogradu.
Srbija je država sa najvećim nejednakostima u Evropi. S jedne strane je nekolicina veoma bogatih, dok minimalnu ili neznatno veću zaradu, koja trenutno iznosi 32.000 dinara, prima preko 700.000 ljudi, ili 30% od ukupnog broja zaposlenih. Najmanje što država može da učini u takvim okolnostima jeste da poveća garantovanu zaradu do iznosa tzv. minimalne potrošačke korpe. Postojeći budžetski prihodi dovoljni su za ispunjenje ovog zahteva, uz odgovarajuću preraspodelu kroz: progresivno oporezivanje, smanjenje izdataka za naoružanje i investicije koje nisu neophodne, poput nacionalnog stadiona.
Pozivamo i druge političke organizacije, udruženja i pojedince u Vojvodini i drugim delovima Srbije da se pridruže ovom zahtevu, jer se on zasniva na elementarnoj ljudskoj solidarnosti s onima koji su najugroženiji.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *