APV podržava protest Lokalne alternative povodom zagađenja Velikog bačkog kanala u Vrbasu

APV podržava protest Lokalne alternative povodom zagađenja Velikog bačkog kanala u Vrbasu

 

Akcija progresivne Vojvodine podržava protest povodom zagađenja Velikog bačkog kanala koji organizuje Lokalna alternativa u Vrbasu danas, 23. decembra. Tokom akcije organizovane 28. novembra i sami smo ukazali na problem najzagađenijeg vodotoka u Evropi i zajedno s predstavnicima lokalnih organizacija javnost upoznali s katastrofalnim posledicama po životnu sredinu i stanovnike Vrbasa, grada kroz koji najzagađenija deonica kanala direktno protiče.
Dok se vlast hvali fabrikovanim podacima o rastu BDP-a i plata, energetski sistem se raspada, kvalitet života građana je sve lošiji, a zagađenje životne sredine sve intenzivnije. U Vojvodini su ključni ekološki problemi zagađenja vodotokâ, nedostupna pitka voda u velikom broju naselja, zagađenje vazduha, manjak površina pod šumom, a ako se ostvare planovi za izgradnju fabrike Linglong, biće devastirano i poljoprivredno zemljište i zaštićena prirodna dobra.
Veliki odziv građana na ekološke proteste u svim delovima Srbije pokazuje da je sazrela svest o tim problemima, a predstojeći izbori jesu prilika da bahata i arogantna vlast sa Srpskom naprednom strankom na čelu kao najodgovornija bude zbog toga kažnjena.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *