APV podržava pravo građana da se na predstojećem popisu izjasne kao Vojvođani

Akcija progresivne Vojvodine podržava pravo građana da se na predstojećem popisu izjasne kao Vojvođani

U Srbiji se proteklih nedelja ponavlja već viđeni scenario koji bi trebalo da uveri javnost u to da je aktuelna vlast otvorena za liberalne i evropske ideje; ministarka za ljudska prava i prava manjina Gordana Čomić pokrenula je javnu debatu u vezi s pravom građana da se na narednom popisu stanovništva izjasne kao Vojvođani, ali umesto da inicijativa dobije epilog na Vladi Srbije, o tome konačnu (negativnu) odluku donose centri moći unutar Srpske napredne stranke i ona se okončava bez ikakvog rezultata.
APV podržava pravo svakog građanina i građanke da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao Vojvođani i podsećamo da je tokom popisa 2011. godine svoje ustavno pravo da se na ovakav način opredeli već koristilo nekoliko hiljada stanovnika Srbije. Uprkos tome, podatak o tačnom broju izjašjenih na ovaj način ostao je nedostupan javnosti.
Smatramo kako je za početak neophodno da taj podatak bude javno dostupan i zato zahtevamo od ministarke Čomić i Vlade Srbije da donesu odluku kojom će obavezati Komisiju za popis stanovništva i Republički zavod za statistiku da podatak o broju građana i građanki opredeljenih kao Vojvođani saopšti kao zasebnu, vidljivu kategoriju pored ostalih rezultata popisa. Svi koji se tako osećaju, zajedno s ostalim građanima i građankama Srbije i Vojvodine i celokupna javnost, imaju pravo to da znaju.
Nakon toga potrebno je nastaviti dijalog i demokratsku transparentnu naučnu raspravu o različitim aspektima vojvođanskog identiteta i zanemarenim pravima stanovnika naše pokrajine, kao što je definisanje odgovarajućeg pravnog okvira za autonimiju Vojvodine.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *