Akcija progresivne Vojvodine upozorava na loše sprovođenje novog zakona o fiskalizaciji

Akcija progresivne Vojvodine upozorava na loše sprovođenje novog zakona o fiskalizaciji

 

Novi zakon o fiskalizaciji trebalo bi da olakša rad svima koji koriste fiskalne kase. Zakon, međutim, predviđa da će tranzicioni proces trajati do 1. maja 2022. godine, kad će raniji zakon o fiskalnim kasama prestati da važi. Do tog roka, koji ističe za nekoliko dana, trebalo bi promeniti svih 290.000 kasa koje su danas u upotrebi u Srbiji novim kasama. Koliko nam je poznato, dosad je zamenjeno svega 30.000 kasa. Ako se zamena nastavi postojećim tempom, biće završena za nekoliko godina, tako da je već sad očigledno da zakonski rok neće biti ispoštovan. Za loše sprovođenje zakona nadležno je Ministarstvo finansija i Poreska uprava Republike Srbije.

Postavljamo pitanje kako ministar Mali i ostali nadležni nameravaju da reše ovaj ogroman problem koji ugrožava rad skoro svim delatnostima koje u pružanju svojih usluga izdaju fiskalni račun? Je li posao ministra Malog da se bavi sumnjivim poslovima, da sumnjivim putevima „nabavlja“ stanove u drugim državama, služi kao ministar pranja novca Aleksandra Vučića ili da u ime građana obavlja dužnosti koje su mu kao ministru finansija propisane?

Pitanje fiskalizacije jeste pitanje od izuzetnog političkog značaja jer je neblagovremenim sprovođenjem zakona od strane ministarstva ugrožen rad svima koji nisu uspeli da zamene kase u propisanom roku. Postavljamo pitanje i kako će se rešiti ovaj problem, koji je očigledno nastao zbog nestručnosti, nezainteresovanosti i bahatosti političkih aktera koji, nažalost, vode našu državu i naše javne institucije.

Zahtevamo da se ovaj problem što pre reši jer se on tiče svih građana, radnika i potrošača, ne samo vlasnika i odgovornih lica koji izdaju račune.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *