Akcija progresivne Vojvodine predlaže hitne mere za stabilizaciju vodosnabdevanja u Novom Sadu

Akcija progresivne Vojvodine kao ekološki svesna organizacija pridružuje se apelu da se pijaća voda racionalnije troši. Nažalost, svesni smo da apeli neće doneti rezultat.

Godinama smo svedoci da se investicije u vodovod i kanalizaciju realizuju u cilju praćenja investitorskog haosa u gradu, a ne planske izgradnje i dugoročnog promišljanja u kom smeru grad treba da se razvija. Uprava za komunalne delatnosti, Gradska inspekcija, Gradsko veće poodavno su servisi raznoraznih investitorskih družina.

S druge strane, JKP „Vodovod i kanalizacija“ kao pružalac usluga beleži svake godine sve veće gubitke na mreži. Ti gubici su sada dostigli 35%, dok se istovremeno bunari ne obnavljaju potrebnom brzinom.

Zbog svega navedenog Akcija progresivne Vojvodine kao hitne mere u cilju stabilizacije vodosnabdevanja predlaže sledeće:

  • Hitnu koordiniranu akciju nadležnih inspekcijskih službi i stručnih službi JKP „Vodovod i kanalizacija“ radi otkrivanja nelegalnih priključaka, kao i čitavih mreža. Upravo takva akcija sprečila bi da postoje građani prvog i drugog reda, oni koji kradu vodu i oni koji je plaćaju.
    Napominjemo da svi mi na kraju plaćamo tu krađu.
  • Da se uvede znatno viša cena kubika vode za neracionalne potrošače: punjenje bazena, zalivanje bašta, auto-perionice i slično.
    Voda koju svi koristimo jeste voda za piće, a ne za slične privredne aktivnosti.
  • Da se obezbede finansijska sredstva za revitalizaciju izvorišta Štrand.
    Napominjemo da je to izvorište van funkcije više od decenije usled sistematskog zagađenja bunara.
  • Da se donesu strategija i planski akti o zaštiti izvorišta od daljeg zagađenja, kao i o dugoročnom razvoju sistema vodovoda i kanalizacije u Novom Sadu.

One comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *