Akcija progresivne Vojvodine poziva Vojvođane da se pridruže ekološkom ustanku

Akcija progresivne Vojvodine poziva Vojvođane da se pridruže ekološkom ustanku

 

 

Akcija progresivne Vojvodine poziva građane i građanke Vojvodine da se pridruže Ekološkom ustanku i prisustvuju protestnom skupu koji će se tim povodom održati u subotu, 11. septembra, u 14 časova ispred Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu. „Ustanak za opstanak“ prilika je da dignemo svoj glas protiv trovanja, žeđi, bolesti, poniženja, kojima smo izloženi u različitim delovima zemlje.
Kompanija „Rio tinto“ preti da svojom prljavom tehnologijom eksploatacije litijuma trajno devastira stotine hiljada hektara zemljišta i vodotoka u zapadnoj i centralnoj Srbiji. U Vojvodini se suočavamo s hroničnim nedostatkom pitke vode, šume Fruške gore rapidno nestaju, dok se obradivo zemljište pretvara u fabriku guma koja će emitovati toksični cink-oksid. Prekomerno zagađenje vazduha svakodnevna je pojava u mnogim gradovima u Srbiji.
Među osnovnim programskim načelima Akcije progresivne Vojvodine jeste suprotstavljanje daljoj privatizaciji i prekomernoj eksploataciji zajedničkih prirodnih dobara: voda, zemljišta, rečnih obala i rudnih bogatstava.
Podržavamo ovaj protest jer samo zajedno i solidarni možemo zaustaviti dalje propadanje i povratiti državu koja će svojim građanima obezbediti pristojne uslove života.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *