Akcija progresivne Vojvodine poziva Novosađane na protest Vratimo javno zdravstvo građanima

Akcija progresivne Vojvodine poziva Novosađane na protest Vratimo javno zdravstvo građanima

 

Još od tzv. reforme javnog sektora u Srbiji 2014. godine počinje ubrzano devastiranje javnog zdravlja smanjivanjem plata u zdravstvu i otpuštanjem navodno prekobrojnih lekara i drugog medicinskog osoblja. Posledice su katastrofalne: mnogi lekari i medicinske sestre napuštaju državu, preostali rade bez dovoljno kapaciteta, a broj lekara koji radi u domovima zdravlja premali je za osnovnu zdravstvenu zaštitu. Građani i građanke su primorani da umesto javnog zdravlja, za koji godinama izdvajaju sredstva, koriste novoizgrađene privatne bolnice, za čije usluge moraju da plaćaju dodatno. Većina to ne može da priušti od svojih plata i penzija.

Početak pandemije kovida-19 Dom zdravlja Novi Sad dočekao je nespremno, s nedovoljno lekara i sa zastarelim kapacitetima. Umesto da se hitno preduzmu mere kako bi se što više rasteretili postojeći sistemi, dešava se obrnuto: većina Novosađana već predugo ne može da zakaže pregled kod izabranog lekara u svojoj ambulanti u razumnom roku jer je najveći objekat u gradu, dom zdravlja na Limanu, bio zatvoren zbog rekonstrukcije već dve i po godine! Drugi veliki objekat, na Novom naselju, pretvoren je u kovid ambulantu. Specijalističke službe Doma zdravlja takođe ne funkcionišu.

Protestujemo protiv nebrige gradskih čelnika koja je koštala živote mnoge naše sugrađane i zahtevamo da se iz gradskog budžeta obezbede sredstva za zapošljavanje novih lekara, za nabavku medicinske i laboratorijske opreme, kako bismo počeli da saniramo posledice dugogodišnje nebrige zbog koje se Novi Sad našao među gradovima i opštinama s najvećim porastom broja umrlih od 2020. godine.

Pravo na zdravstvenu zaštitu osnovno je pravo i zato pozivamo sve građane i građanke da nam se pridruže na protestu koji organizujemo u subotu, 23. oktobra, u 12 časova ispred sedišta uprave Doma zdravlja Novi Sad na Limanu, gde će im se obratiti Aleksandar Jovanović u ime Akcije progresivne Vojvodine i Nebojša Zelenović u ime Otvorene građanske platforme Akcija.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *